Mitropolitul Banatului a conferențiat la Timișoara | „Creștinismul în catacombe” a fost tema evenimentului

IPS Ioan Conferinţă

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a conferenţiat duminica aceasta la Catedrala mitropolitană din Timişoara. Tema conferinţei a fost: „Creștinismul în catacombe”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Mitropolitul Banatului le-a vorbit celor prezenţi despre diferite mărturii creştine desoperite în catacombele din Roma şi Ierusalim.  După cum a mărturisit Înaltpreasfinţia Sa, cercetarea epocii primare a creştinismului a fost o preocupare principală a ierarhului, încă din timpul studenției.

Am găsit mărturii deosebite atât la Ierusalim, cât și în catacombele din Roma. Le-am prezentat credincioșilor atât imagini cu primele icoane, datate din anul 150-200, unde apare chipul Maicii Domnului cu aureolă, cât și mărturii despre cinstirea sfinților martiri. Am găsit pe o lespede de piatră scris următorul text: „Martiri sfinți și binecuvântați ajutați-l pe Kiriac!”, iar pe o altă lespede: „A crezut, cu fermitate, în Sfânta Treime”. Aceste mărturii sunt incontestabile.

Ierarhul a vorbit celor prezenţi şi despre sfintele icoane.

Imaginea, în fiecare limbă și la orice popor, are aceeași traducere, pentru că acest nou limbaj biblic care a apărut atunci (n.r. imaginea, icoana) s-a răspândit până în zilele noastre. Icoanele nu sunt o invenție recentă, ci așa s-a crezut încă din epoca primară. Ele nu fac altceva decât să întărească cuvântul Scripturii, fiind în același timp roadele Sfintei Scripturi. Așa a rodit Sfânta Scriptură în mintea și cugetul oamenilor din acea vreme, a spus Părintele Mitropolit.

La acest eveniment au participat părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Timișoara, clerici din eparhie, studenți, dar și un număr mare de credincioși timișoreni.

La final, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a susţinut un recital coral specific perioadei Postului Mare.

Conferințele prepascale „Iconologia și Iconografia – Tezaurul Ortodoxiei”, organizate la Timișoara se subscriu hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti. Aceste conferințe, prin conținutul lor, contribuie la o mai bună înțelegere a învățăturii Bisericii din primele veacuri creștine și până în ziua de azi.

Comentarii Facebook


Știri recente