Mitropolitul Ardealului la Congresul Episcopiei Canadei: Avem datoria de a păstra şi cultiva darul unităţii naţionale

În deschiderea Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a evidențiat că „avem datoria sfântă de a păstra şi cultiva, prin credință, cultură și educație darul unităţii naţionale, obţinut cu multe jertfe şi eforturi spirituale şi materiale”.

Ierarhul a atras atenția că unitatea de credință și neam constituie „moștenirea sfântă pe care am primit-o de la vrednicii noștri înaintași, pe care cu multă cinstire îi comemorăm în acest an”.

Prelegerea Înaltpreasfințitului Părinte Lauren­țiu din 29 iunie a fost intitulată „Unitatea de credință și neam. Centenarul Marii Uniri” și a atins teme precum legăturile bisericești din Țara Românească și Moldova cu Transilvania; cultivarea unității de credință și neam prin slujirea cultică; reprezentarea Bisericii în actul Unirii din 1918 etc.

Înainte de începerea lucrărilor, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum în catedrala din Winsdor.

Lucrările Congresului

Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei s-a desfășurat în perioada 29 iunie -1 iulie la Catedrala ortodoxă română „Sfântul Gheorghe” din Windsor, Canada, informează site-ul Mitropoliei Ardealului.

În prima zi a congresului au fost prezentate procesul-verbal de anul trecut al aceluiași eveniment, rapoartele chiriarhului și ale AROLA (Asociația Ortodoxă Română a Doamnelor din America) și ROYA (Tinerii Ortodocși Români din America).

Ziua de 29 iunie s-a încheiat cu întrunirea pastorală a preoților din parohiile episcopiei.

În a doua zi, sâmbătă, 30 iulie, au fost prezentate aspecte privind implementarea programelor cultural-misionare, filantropice și administrativ-organizatorice și au fost numiți noii membri ai Consiliului eparhial și ai Consistoriului mitropolitan.

După încheierea lucrărilor Congresului, duminică, 1 iulie, a avut loc slujba de resfințire a Catedralei „Sfântul Gheorghe” din Windsor de către cei doi ierarhi, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Române.

Foto credit: Mitropolia Adrealului

Comentarii Facebook


Știri recente