Mitropolitul Ardealului a oficiat sfinţirea cea mare a apei, la Sibiu

În ziua sărbătorii Botezului Domnului, Mitropolitul Ardealului a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala din Sibiu, iar sfinţirea cea mare a apei pe o scenă special amenajată în Piaţa Mare din municipiu.

Sărbătoarea Botezului Domnului a adunat și în acest an mulțimi de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu unde au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La final, protosinghelul Emilian Man a fost hirotesit eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu.

Sfințirea apei în Piața Mare

După Sfânta Liturghie credincioșii au participat în număr mare la slujba mare de sfințire a apei, oficiată în Piața Mare din Sibiu, pe o scenă amenjată. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu și slujitorii Catedralei mitropolitane s-au aflat: Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, consilieri eparhiali, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, precum și preoții de la bisericile din Sibiu.

Peste 11.000 de sticle cu apă sfințită și șapte butoaie de mari dimensiuni au fost pregătite pentru a oferi credincioșilor Aghiasma mare.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei religioase IPS Mitropolit Laurențiu a vobit despre praznicul Bobotezei și despre folosul duhovnicesc al gustării din aghiasma mare.

„Până în veacul al IV-lea Nașterea Domnului și Botezul Domnului au fost serbate împreună, numindu-se Arătarea Domnului sau Epifania. Ele s-au separat, dar au legătură și continuitate. Mântuitorul lumii, împlinind vârsta de 30 de ani, a plinit toată rânduiala lumii din acea vreme pentru a începe activitatea sa de propovăduire. A primit însă un botez al pocăinței pentru că El avea toate păcatele omenirii asupra Sa și le-a afundat în râul Iordanului prind botezul lui Ioan. Evanghelia de astăzi ne descrie modul în care acest ultim profet al Vechiului Testament, s-a minunat de smerenia Fiului lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente