Mitropolitul Ardealului a deschis simpozionul de la Sibiu: Fiecare sat s-a dezvoltat în jurul unei biserici

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a deschis luni simpozionul de la Sibiu dedicat satului românesc şi celor doi patriarhi omagiaţi anul acesta de Patriarhia Română, Nicodim şi Iustin.

„Fiecare localitate s-a creat în jurul unei biserici, a unui edificiu spiritual” a evidenţiat ierarhul şi a explicat că în majoritatea aşezărilor rurale din România lăcaşul de cult este amplasat pe un loc mai înalt, acolo fiind vatra satului.

Înaltpreasfinţia Sa a relatat unicitatea vieții din cadrul comunităților rurale românești.

„Ne amintim cu toții când am trecut pentru prima dată în mod conștient pragul bisericii, ne-am trezit noaptea, în acele momente extraordinare din cadrul sărbătorilor pascale, sau bucuria avută cu prilejul sărbătorilor Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei”.

„Toate aceste nu se șterg, chiar dacă au venit altele mult mai ample și mai complicate în viața noastră, în mintea noastră, dar acele momente pline de o profundă emoție, de ceva unic și prima emoție spirituală apărută în viața noastră nu se uită niciodată”, a spus ierarhul.

Simpozionul național dedicat satului românesc a început luni, 23 septembrie, la Sibiu, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA”.

Temele simpozionului

Întrunirea de la Sibiu are două teme: „Anul satului românesc – între tradiție și modernitate” și „Figurile emblematice ale patriarhilor Nicodim Munteanu, Iustin Moisecu și importanța activității traducătorilor de cărți bisericești”.

Sunt prezenți la Sibiu profesori de teologie, etnologi și cercetători din cadrul mai multor centre universitare din țară (Sibiu, Cluj, Arad, Alba-Iulia și Baia Mare).

Mesajul rectorului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. Ioan Bondrea, a fost transmis de prorectorul instituției, prof. Marian Țiplic.

„Cu toții avem rădăcini la sat. Dacă ne uităm un pic în urmă, a doua, a treia generație o identificăm într-un sat”, a afirmat Marian Țiplic.

El a remarcat şi cei trei piloni extrem de importanți ai satului: preotul, învățătorul și notarul”, a spus prorectorul Marian Țiplic.

Sat, biserică, tradiții

Vice-președintele Asociației Comunelor din România, Valentin Ivan, a transmis un mesaj din partea președintelui instituţiei, Emil Drăghici.

Valentin Ivan a vorbit apoi despre localitatea Sadu, una dintre cele mai frumoase și importante comune din țară.

Un mesaj de bun-venit din partea directorului Complexului Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Cristian Ștefan, a fost transmis de dr. Mirela Crețu, director în cadrul instituției sibiene.

Toți cei prezenți au avut posibilitatea apoi să afle mai multe informaţii despre eforturile depuse de Muzeul „ASTRA” în salvarea bisericii din Vința, județul Alba, care a fost strămutată pentru a fi salvată de distrugerea provocată de apele unui lac de decantare a sterilului de la Valea Șesei și va fi reconstruită în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Dr. conf. univ. dr. Gianina Ionescu, directorul Centrului „ASTRA” pentru Patrimoniu a prezentat etapele restaurării catapetesmei care va fi montată în biserică, dar și celelalte etape ale restaurării picturii murale.

Simpozionul continuă marți, 24 septembrie, la Centrul socio-cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Păltiniș, județul Sibiu, unde invitații vor susține referate pe cea de-a doua temă a evenimentului academic, informează Mitropolia Ardealului.

Organizatorii sunt: Arhiepiscopia Sibiului, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Complexului Național Muzeal „ASTRA”.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente