Mitropolitul Andrei i-a oferit Crucea Arhiepiscopală preotului care a ctitorit Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Cluj

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat marți Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Crucea Arhiepiscopală preotului Mihai Colț, ctitorul lăcașului de cult.

Preotul a fost paroh al comunității din Cluj-Napoca timp de 40 de ani, din 1980 până în 2020, perioadă în care a construit biserica. Lăcașul de cult a fost sfințit de Mitropolitul Bartolomeu Anania în anul 2005.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, au slujit clerici de la Centrul Eparhial, de la Facultatea de Teologie din Cluj și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”.

Sf. Ioan Botezătorul

În predica rostită la Sfânta Liturghie, ierarhul a evidenția virtuțile, învățătura și verticalitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, subliniind importanța lor în zilele noastre.

„Ar fi foarte greu să rezumăm toate virtuțile pe care le-a avut Sfântul Ioan Botezătorul, de aceea ne vom opri la una: verticalitatea”, a spus ierarhul.

„Știm că Sfântul Ioan Botezătorul a trăit în pustiul Iordanului până să iasă la propovăduire. Când a început să binevestească, popoarele se adunau la el și cuvântul lui era unul vertical, adică nu căuta la fața omului, spunea adevărul cu orice risc”.

„Cel mai mare om născut din femeie era vertical în atitudine pentru că nu căuta la fața omului. Ce se întâmplă astăzi se petrecea și atunci, noi ne sfiim de fața omului. Ioan Botezătorul nu s-a sfiit nici de fața lui Irod, cu prețul vieții”, a subliniat Mitropolitul Andrei.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” a fost înființată în anul 1937. Neavând biserică, la început a funcționat în incinta Școlii „Ion Agârbiceanu”, apoi în casa unei familii. În anul 1940, prin Dictatul de la Viena a fost sistată activitatea preotului paroh Virgil Lupaș, care a fost transferat la Cojocna.

Parohia și-a reînceput activitatea în anul 1945 în clădirea școlii de pe strada Fabricii, nr. 68, unde a fost amenajată o capelă în care s-au oficiat slujbele până în 1957, când, prin grija preotului Ioan Cordoș, a fost cumpărat un imobil pe strada Cărămidarilor, actualmente Fabricii de Zahăr.

După 20 de ani, capela de pe strada Fabricii a fost mutată în casa din Piața Mărăști. Pe locul căreia a fost construită actuala biserică în timpul preotului Mihai Colț.

În anul 1983, în timpul unei vizite a lui Nicolae Ceaușescu la Cluj-Napoca, biserica a fost acoperită cu drapele, nefiind observată, astfel a scăpat de pericolul demolării. Lăcașul a fost sfințit în anul 2005 de Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim


Știri recente