Mitropolitul Andrei a slujit la Budapesta împreună cu doi ierarhi sârbi

Mitropolitul Andrei al Clujului a slujit duminică, 9 decembrie 2018, la Budapesta la invitația Episcopului Lukijan al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara,  împreună cu Arhiepiscopul Amfilohie de Cetinje și Mitropolitul Muntenegrului.

Cei trei ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Alipie Stâlpnicul (după calendarul Bisericii Ortodoxe Sârbe), informează Mitropolia Clujului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de preoții Eparhiei Sârbe, alături de un grup de eleve de la Școala Sârbă din Budapesta.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit Episcopului Lukijan pentru invitație și pentru primirea călduroasă, apoi a vorbit celor prezenți despre dragostea frățească dintre poporul român și cel sârb.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a acordat părintelui paroh Zoran Ostoici  „Crucea Arhiepiscopală” a eparhiei Clujului.

Preasfințitul Părinte Lukijan le-a mulțumit ierarhilor pentru prezența în mijlocul comunității sârbe, iar Înaltpreasfințitul Părinte Amfilohie i-a invitat pe ambii ierarhi să fie oaspeții Înaltpreafinției Sale la Cetinje, în Muntenegru.

Biserica din capitala Ungariei, în care au slujit, este una dintre puținele lăcașuri de cult ortodoxe din oraș. Aceasta a fost construit de comunitatea de sârbi care a găsit adăpost în Budapesta la sfârşitul secolului al XVII-lea, moment în care Europa era invadată de otomani.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente