Mitropolitul Andrei a sfințit în Cluj o biserică cu hramul „Sfântul Dimitrie cel Nou”

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit duminică o biserică cu hramul „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” în cartierul clujean Gheorgheni.

După slujba de târnosire, ierarhul a oficiat Sfânt Liturghie împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi, informează Mitropolia Clujului.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei le-a prezentat credincioșilor învățăturile cuprinse în textul biblic, intitulându-și cuvântul „Zeflemiștii din casa lui Iair”.

„În toată istoria au fost zeflemiști care și-au bătut joc de cele sfinte” a spus Înaltpreasfinția Sa oferind mai multe exemple din Sfânta Scriptură și din literatură.

În cadrul slujbei, teologul dr. Lucian Nicodim Codreanu a fost hirotonit diacon.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat părintelui paroh Iacob Cismaș și părintelui Iustin Tira, Crucea Transilvană pentru clerici, iar pr. Andrei Dutca și pr. Damian Tuluc au primit Crucea Arhiepiscopală.

De asemenea, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire toți cei care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș, precum și consiliul și comitetul parohial.

Cu prilejul sfințirii bisericii, parohia a organizat trei evenimente care au început sâmbătă cu expoziția istorică: „Ultimele zile ale Austro-Ungariei, primele zile ale României Mari. Metamorfoze transilvănene. Cântece patriotice”, realizată sub egida Direcției Patrimoniului Cultural Universitar din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Tot sâmbătă a fost oficiat un parastas în memoria eroilor patriei căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea și întregirea neamului românesc.

În încheierea manifestărilor, duminică, după Sfânta Liturghie a fost prezentată cartea „Biruință sau moarte. O poveste despre frați”, scrisă de Emilia Cismaș.

Istoric

Parohia Sfântul Cuv. Dimitrie cel Nou își are originea în vechea capelă amenajată în anul 1971 de preotul Gheorghe Mureșan pentru creștinii din Cluj-Borhanci.

Începând cu anul 1993, preotul Ioan Bancoș a făcut demersurile pentru ridicarea unei noi biserici pentru creștinii din cartierul Gheorgheni, iar în 26 octombrie 1997, Mitropolitul Bartolomeu așează piatra de temelie a bisericii.

Cu ajutorul parohului Iacob Cismaș, împreună cu preoții slujitori: pr. Iustin Tira și pr. Andrei Dutca, și credincioși, lucrarea a fost finalizată.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente