Mitropolitul Andrei a participat la dezvelirea statuilor a trei personalități marcante pentru Cluj și Transilvania

Mitropolitul Andrei a participat vineri la dezvelirea busturilor a trei personalități marcante pentru Cluj și Transilvania: Episcopul Nicolae Ivan, Mitropolitul Bartolomeu Anania şi Cardinalul Iuliu Hossu.

Busturile Mitropolitului Bartolomeu și al Episcopului Nicolae Ivan se află în Piaţa Avram Iancu din faţa Catedralei Ortodoxe din Cluj, iar statuia cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit în 1 Decembrie 1918 Rezoluţia de unire în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia, se află pe bulevardul Eroilor, în faţa Catedralei „Schimbarea la Faţă”.

„Inaugurarea statuilor acestora se înscrie în şirul monumentelor prin care noi cinstim cei 100 ani de la Marea Unire”, a spus Mitropolitul Andrei potrivit Agerpres.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat faptul că Episcopul Nicolae Ivan a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia și a construit actuala Catedrală Mitropolitană, iar Mitropolitul Bartolomeu Anania este „cel care a reîntemeiat Mitropolia Clujului”.

„A fost un om de carte, un om deosebit şi un pătimitor în închisorile comuniste. (…) De la el multe scrieri ne-au rămas, dar a fost o lucrare monumentală, la care 10 ani de zile şi-a pus toată energia – diortosirea Bibliei”, a mai spus IPS Andrei despre Mitropolitul Bartolomeu.

La eveniment au fost prezenți atât Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, cât și primarul Emil Boc.

Clericii prezenți la dezvelirea busturilor din Cluj. Foto: Agerpres

Cele două statui amplasate în faţa Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca au fost realizate de profesorul univ. dr. Alexandru Păsat şi lectorul Septimiu Jugrestan de la Departamentul Sculptură al UAD Cluj-Napoca.

Statuia Cardinalului Iuliu Hossu a fost realizată de sculptorul Ilarion Voinea, cardinalul fiind reprezentat cu Rezoluţiunea Marii Uniri de la Alba Iulia în mână, pregătit să o ducă la Bucureşti, Regelui Ferdinand.

În cadrul ceremoniei de vineri primarul Emil Boc a primit din partea Mitropolitului Andrei ordinul „Crucea Transilvană”.

Foto credit: Mediafax

Comentarii Facebook


Știri recente