Mitropolitul Andrei a binecuvântat la Tureac un monument dedicat eroilor naţionali

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a sfinţit dumunică, după liturghie, un monument construit la Tureac, Bistriţa-Năsăud, dedicat eroilor din zonă căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celor două Războaie Mondiale.

Pe monument sunt pomeniţi 150 de martiri din Primul Război Mondial și 40 din al Doilea, din comuna Tiha Bârgăului.

Monumentul Eroilor a fost ridicat cu sprijinul Primăriei Tiha Bârgăului.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Tureac, Protopopiatul Bistrița. Foto credit: Mitropolia Clujului.

În omilia de la Sfânta Liturghie, ierarhul a îndemnat  ca „postul de bucate să fie însoțit mereu și de postul de răutate” și așa „să ne răstignim împreună cu Hristos faţă de toate răutăţile din lume, ca să putem învia împreună cu El”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

Parohia Ortodoxă Tureac a luat fiinţă în anul 1930, până la acea dată fiind filie a Parohiei Tiha Bârgăului.

În anul 1948 a început construcţia actualei biserici, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Zece ani mai târziu, la data de 29 iunie 1958, lăcașul de cult a fost sfinţit de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente