Mitropolia Moldovei și Bucovinei susține nașterea naturală în Maternitatea Elena Doamna din Iași

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a finanțat recent achiziționarea buteliilor cu protoxid de azot, gaz utilizat pentru facilitarea nașterii naturale fără dureri la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

Maternitatea ieșeană a fost prima unitate sanitară de stat care a introdus acest produs medical, în 2014, însă nașterea sub efectul protoxidului de azot a fost întreruptă din lipsa fondurilor.

„Doresc să mulţumesc Înaltpresfinţitului Teofan în mod special din partea pacientelor pentru că această sponsorizare a fost făcută la dorinţa expresă a dumnealui. Vom continua să achiziţionăm şi pe viitor”, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna”, potrivit Ziarul de Iași.

Protoxidul de azot, numit și Entonox, sau gaz ilariant are un efect analgezic, de relaxare, şi reduce senzaţia de durere.

Pacienta îşi administrează singură doza necesară atunci când simte dureri, gazul fiind într-o butelie cu un furtun prin care femeia inspiră. Efectul este unul pe termen scurt şi nu afectează capacitatea pacientei de a se mişca.


Arhiepiscopia Iașilor este una dintre cele mai active în ceea ce privește activitățile pentru viață. Prin Departamentul Pro VitaSectorul de Misiune al Eparhiei se concentrează pe informarea și consilierea tinerilor, ajutorarea femeilor însărcinate aflate în dificultate, salvarea copiilor de la avort și sprijinirea familiilor cu mulți copiii.

Foto credit: The Independent

Comentarii Facebook


Știri recente