Mitropolia Europei Occidentale lansează un proiect de cercetare dedicat diasporei ortodoxe românești

Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale a lansat joi proiectul „Diaspora ortodoxă română: misiune, provocări, perspective”.

Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu Centrul Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) Paris și Centrul de Studii Misionare și Nomocanonice al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeș Bolyai” – Cluj-Napoca.

Programul, iniţiat în contextul declarării 2021 ca „An omagial al pastorației românilor din afara României” de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, va avea o durată de trei ani.

Inaugurarea proiectului a avut loc online prin participarea Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, Pr. prof. Daniel Benga de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, Pr. prof. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, Pr. Nicholas Apostola, vicarul Mitropoliei celor două Americi, cât și a lui Jean Louis Chancerel, consilier în cadrul Departamentului Comunicare și Mass-Media al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

La întâlnirea moderată de Pr. prof. Patriciu Vlaicu (CDS Paris) au participat ierarhi, profesori, cercetători, doctori și doctoranzi interesați de tema proiectului, de la principalele facultăți de teologie ortodoxă din România și din străinătate.

IPS Iosif a numit acest proiect „vital” pentru Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale, întrucât de rezultatele acestuia depind „prezența și continuitatea noastră”.

„Trebuie să ne luptăm ca tinerii și copiii să vină în biserică. Avem în față așadar o problemă de misiune, de pastorală. Este imperativ să ne întrebăm dacă Mântuitorul Hristos Se regăsește în activitatea noastră. Care este mesajul Lui prin noi, prin ceea ce facem noi? Pertinent ar fi să nu avem liniște până nu găsim răspunsuri la aceste întrebări”.

„De aceea, trebuie să ne gândim la moștenirea vie pe care o transmitem copiilor botezați, de ordinul a aproape 200.000 în ultimii 10 ani, dar și la deschiderea pe care o avem față de societățile în care trăim”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa.


Factbox: Biserica și diaspora românească de azi


Preotul Daniel Benga a vorbit în prelegerea sa despre aspecte istorice și despre ethosul diasporei ortodoxe române, subliniind că românii sunt adeseori considerați o punte de legătură între lumea greacă și cea slavă, dar a vorbit și despre deschiderea pe care o au românii față de locuitorii țărilor unde locuiesc temporar sau definitiv.

La rândul său, Părintele Constantin Coman a adus în discuţie fenomenul migrației românilor din ultimii 30 de ani, precizând că românii nu au făcut niciodată prozelitism, ci și-au trăit și manifestat paşnic credința ortodoxă în țările din Europa sau în alte părți ale lumii.

Despre trăsăturile ortodoxiei românești din Statele Unite a vorbit Părintele Nicholas Apostola, care a evidențiat că trăim într-o perioadă dincolo de postmodernismul enunțat de teoriile sociologice.

„Suntem într-o perioadă de misiune ca la începutul activității Sfinților Apostoli, cu o diferență majoră. Atunci oamenii nu știau ce este creștinismul, acum oamenii cred că știu ce este creștinismul dar, de fapt, nu știu deloc”.

Jean Louis Chancerel a punctat importanța unei metodologii în cercetare, dar a insistat că aceasta nu trebuie să fie una doar la nivel de teorie, ci cercetarea trebuie continuată în mod firesc în comunitate pentru a verifica ipotezele, dar și pentru a le valida sau invalida.

Detaliile tehnice ale proiectului de cercetare au fost prezentate de Părintele Patriciu Vlaicu, care i-a îndemnat pe cei interesați să-și depună proiectele de cercetare, subliniind atât dorința de a se crea o adevărată comunitate de cercetători (din diferite domenii precum: teologie, istorie sau sociologie) care să fie în strânsă legătură cu credincioșii.

Proiectul de cercetare va putea oferi soluții concrete și coerente pentru problemele de ordin practic sau liturgic cu care se confruntă comunitățile de români ortodocși din afara granițelor țării.

Detalii și calendarul proiectului vor fi afișate pe pagina oficială.

Foto credit: Facebook / Episcopia Europei de Nord


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente