Mitropolia Basarabiei susține reabilitarea Cimitirului Eroilor

Mitropolia Basarabiei susține apelul lansat de către Grupul de inițiativă al Proiectului ‘Cimitirul Eroilor din Chișinău. Recviem sau Renaissance’ către autoritățile Republicii Moldova cu privire la începerea unor lucrări de reabilitare a Cimitirului Eroilor din Chișinău, monument distrus în 1959 de autoritățile sovietice, informează Ziarul Lumina. Recent, în Sala cu Coloane a Centrului de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, Grupul de inițiativă al Proiectului ‘Cimitirul Eroilor din Chișinău. Recviem sau Renaissance’ a organizat o manifestare consacrată identificării unor soluții pentru reabilitarea vechiului monument de dedicat eroilor Primului Război Mondial, la care au fost invitați toți reprezentanții mass-mediei moldovene pentru sensibilizarea autorităților. La acțiune a fost prezent și părintele Ioan Cosoi, vicar-administrativ al Mitropoliei Basarabiei, reprezentantul Înalt Preasfințitului Petru, Mitropolitul Basarabiei, care a semnat, cu binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, Apelul către autoritățile Republicii Moldova.

Programul manifestării a cuprins prezentarea unui buletin informativ cu privire la situația Cimitirului Eroilor din Chișinău, editat de grupul de inițiativă, o serie de sugestii și propuneri de reabilitare a Cimitirului Eroilor din Chișinău, citirea și lansarea Apelului către autoritățile Republicii Moldova și o vizită de documentare la fostul Cimitir al Eroilor din Chișinău.

Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost amenajat în perioada interbelică pentru a adăposti osemintele militarilor români, ruși, austrieci, cehi, francezi și polonezi căzuți în Primul Război Mondial. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară și un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a câte 10 metri înălțime, purtând fiecare câte un vultur cu aripile desfăcute. Cimitirul, întins pe o suprafață de 2,4 ha, avea în centru o capelă în stil bizantin vechi și adăpostea trupurile a sute de eroi, dar în 1959 a fost distrus. În prezent, pe locul fostului cimitir se mai păstrează doar construcția monumentală de la intrare, precum și fundația capelei, alături de alte edificii mai noi.

Comentarii Facebook


Știri recente