Mitropolia Basarabiei: De unde pot fi achiziționate calendarele bisericești

Credincioșii ortodocși din Mitropolia Basarabiei au la dispoziție mai multe formate de calendare pentru anul 2021. Centrul  Mitropolitan a editat două tipuri, foaie de perete și agendă, iar Episcopia Basarabiei de Sud a realizat în plus un format spiră pentru perete.  

Acestea cuprind rânduielile bisericești pentru anul 2021, conform calendarului iulian nerevizuit, utilizat în cult de Mitropolia Basarabiei. Este prezentat și echivalentul calendarului civil.

De unde pot fi procurate

Calendarele pot fi achiziționate de la centrele Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul), precum și de la pangarele bisericilor Mitropoliei Basarabiei, a declarat pr. Andrei Bucliș – secretarul Cabinetului Mitropolitan.

Arhiepiscopia Chișinăului

Calendarele tipărite la Centrul Mitropolitan sunt ilustrate cu icoana Sfântului Apostol Andrei.

Printre informațiile prezentate se numără: zilele de post în 2021, zile aliturgice, zilele în care nu se oficiază nunți și Pascalia până în anul 2029.

Calendarul de tip agendă cuprinde date despre Centrul de Pelerinaj Emaus și Misiunea Socială Diaconia.

Calendarele editate de centrul mitropolitan sunt distribuite și în Episcopia de Bălți.

Episcopia Basarabiei de Sud

Eparhia a tipărit trei formate de calendar: foaie de perete, agendă și spiră de perete.

Calendarele sunt ilustrate cu icoana Sfântului Ioan cel nou de la Suceava, ocrotitorul eparhiei.

În privința rânduielilor bisericești, calendarele din Episcopia Basarabiei de Sud au în plus: zilele în care nu se oficiază Sfânta Liturghie (zile aliturgice) și zile cu Liturghie diferită în 2021, zilele în care nu se oficiază parastase în 2021, zilele în care nu se fac nunți în anii 2021 și 2022, alte zile și date mai importante, sărbători bisericești naționale, zile și sărbători legale în care nu se lucrează.

Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată în data de 14 septembrie 1992 și recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă şi Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei utilizează în cult calendarul iulian nerevizuit, cu o diferență de 13 zile față de cel revizuit.

Sursă foto: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente