Mitropolia Banatului | Expoziție de fotografie dedicată bisericilor de lemn din zona Făgetului

Centrul de informare turistică din Timişoara a găzduit miercuri expoziția de fotografie ,,Lemnul de dincolo de cer” în care au fost prezentate bisericile de lemn din zona Făgetului. Delegatul Mitropolitului Banatului a fost părintele Zaharia Pereș, consilier eparhial la sectorul Cultural.

În deschidere au susținut alocuțiuni: Claudiu Arieșan de la Universitatea de Vest din Timișoara, Adrian Negoiță, consilier județean, și Camelia Mingasson, președintele Fundației Culturale Kratima.

După acest moment, a fost prezentat filmul documentar „Lemnul – dincolo de cer”. Producția video a fost realizată de Mihai Pinti de la TVR Timişoara în colaborare cu Arhiepiscopia Timişoarei, respectiv redactorul Irina Arieșan, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Prin acest intermediul peliculei au fost prezentate vetre de credinţă românească. De asemenea, a fost evidențiată necesitatea găsirii unor alternative de restaurare şi conservare ale acestora, cu scopul de a fi introduse într-un circuit turistic de promovare a Banatului.

Construite încă din Epoca medievală, multe astfel de bisericuțe au rezistat până în zilele noastre. Se întâlnesc în toate regiunile istorice ale țării și constituie prototipul artei populare în lemn al epocii în care au fost construite. Elemente de patrimoniu cultural material de o valoare incontestabilă, bisericile de lemn din zona Făgetului rămân, însă, ascunse de ochii vizitatorilor, din cauza lipsei infrastructurii turistice.

Proiectul „Lemnul de dincolo de cer” vine în întâmpinarea nevoii de recuperare a memoriei locale, de conștientizare și apreciere a identității locale și a patrimoniului cultural local printr-un demers adaptat prezentului si prin mijloace actuale.

În cadrul întâlnirii corul studenților Facultății de Teologie din Timișoara, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu, a susținut un recital de colinde românești.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Arhiepiscopiei Timișoarei și Fundației Culturale Kratima din Timișoara. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 noiembrie – 29 decembrie 2017.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente