Mitropolia Banatului: Aniversarea a 250 de ani de la construirea și sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

Parohia Adormirea Maicii Domnului din Lugoj a împlinit luni, 26 decembrie 2016, 250 de ani de la construcția și sfințirea bisericii-monument istoric din localitate, notează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Ion Vidu al parohiei, dirijat de Alina Bogoevici.

Din soborul slujitor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului protopopi din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și preoții slujitori ai parohiei.

Pe lângă numărul mare de credincioși lugojeni, la slujbă au participat și reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și reprezentanți ai cultelor religioase din municipiul Lugoj.

În cadrul slujbei, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și toți slujitorii și ostenitorii locașului de cult, trecuți la Domnul.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a evidențiat importanța evenimentului Nașterii Domnului Hristos.

A venit azi Hristos la noi într-o binecuvântată cercetare de Sus. De acum viața veșnică nu mai stă sub imperiul timpului, ci al neînseratei Lumini și al nemărginitei iubiri a lui Dumnezeu, a menționat Mitropolitul Banatului.

Părintele Vasile Muntean, slujitor în cadrul parohiei, a lansat monografia Biserica-monument istoric «Adormirea Maicii Domnului» din Lugoj. 250 de ani de la sfințire.

La împlinirea a 250 de ani de la construcția și sfințirea bisericii, părintele paroh Ioan Cerbu a acordat, în semn de recunoștință, membrilor Consiliului parohial, dar și tuturor binefăcătorilor, plachete și diplome de apreciere, pentru râvna și munca depusă în slujba Bisericii lui Hristos.

***

Zidirea bisericii a început în anul 1759 şi a durat până în 1766, când a fost sfințit de Episcopul Ioan Gerogevici. Primul strat de zugrăveală datează din anul 1764, dar care nu acoperea decât parţial interiorul bisericii.

În 1876, cel mai mare pictor bănăţean din sec. XIX, Nicolae Popescu, a realizat câteva icoane, din care astăzi se mai regăsește Buna-Vestire de pe uşile împărăteşti. Pictura interioară a fost executată în frescă, în perioada 1941-1944, de pictorul Anastasie Demian din Timişoara. Între anii 2006-2007 s-au efectuat lucrări de restaurare la pictura interioară.

Comentarii Facebook


Știri recente