Mitropolia Banatului | Activitate dedicată protejării și conservării bisericilor de lemn din zona Făgetului

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat recent la evenimentul intitulat Patrimoniul de lemn din zona Făgetului. Manifestarea a avut loc la Mănăstirea Românești, notează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Alături de Mitropolitul Banatului au mai participat preoții din cadrul Protopopiatului Făget care au în administrarea lor biserici de lemn monument-istoric. De asemenea, la eveniment au mai participat alți 8 preoți din Protopopiatul Lugoj.

Cei prezenți au primit recomandări din partea unor specialiști în ceea ce privește protejarea, conservarea și promovarea bisericilor de lemn din Județul Timiș.

Evenimentul a debutat în Paraclisul Izvorul Tămăduirii, cu oficierea Slujbei Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos. În partea a doua a întrunirii, mai mulți specialiști din Asociația Peisagiștilor din România – Filiala teritorială Vest au prezentat, în Power Point, diverse referate.

În cadrul expunerilor au fost emise câteva recomandări de întreținere și curățenie referitoare la pictura parietală, iconostas, icoane, mobilier, obiecte liturgice, cărți de cult vechi, necesare atât îndepărtării depunerilor de orice natură, cât și prevenirii biodeteriorării.

Totodată, specialiștii au vorbit și despre importanța protecției vecinătăților bisericilor de lemn, întrucât acestea au un rol major în conservarea specificului local, ca parte integrantă a peisajului cultural local, peisaj care, la rândul său, are însemnătate deosebită în promovarea turistică a zonei.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Banatului  a apreciat efortul celor implicați în protejarea și conservarea patrimoniului național. Totodată, ierarhul a menționat că, în fișa postului unui preot, trebuie să se găsească nu numai partea liturgică, ci și partea aceasta de conservare și de păstrare a acestor biserici, vechi de peste 300 de ani, pentru că niciodată nu se va mai putea recupera bisericile care s-au prăpădit.

La final, toți preoții prezenți au primit din partea organizatorilor câte un ghid necesar întrebuințării, protejării și conservării bisericilor de lemn.

***

La sfârșitul sec. al XIX-lea, în Banat erau peste 200 de biserici de lemn. Astăzi, pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei, se mai găsesc 26 de astfel de biserici, dintre care 23 sunt declarate monumente istorice.

În zona Făgetului există 15 biserici de lemn, toate cuprinse în lista monumentelor istorice, multe dintre ele fiind de categoria A. Bisericile de lemn din Județul Timiș constituie atât o componentă de bază a patrimoniului cultural al Banatului, cât și monumente reprezentative pentru arhitectura lemnului din zona de Vest a țării.

 

Comentarii Facebook


Știri recente