Mitropolitul Serafim a vizitat parohia Straubing și a sfințit o icoană oferită unei mănăstiri din zonă

Mitropolitul Serafim a vizitat duminică Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Straubing, unde a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Părintele Paroh Vasile-Florin Reuț, în prezența unui număr mare de credincioși. În a doua parte a zilei, mitropolitul a sfințit o icoană pictată de o monahie română pentru mănăstirea locală, la comanda unui preot ortodox german.

La Straubing, după liturghie, ierarhul a vorbit apreciativ despre paroh și familia sa, afirmând că fac o lucrare duhovnicească deosebită și plină de râvnă în cadrul parohiei, care deservește o comunitate de aproximativ 800 de români ce munecsc în orașul bavarez Bogen.

Preasfințitul Părinte Serafim a precizat că „nu Dumnezeu ne pedepsește cu boli, cu încercări, cu necazuri, cu pandemia aceasta care bântuie în întreaga lume”.

„Nu Dumnezeu pedepsește pe om ci omul însuși suferă datorită păcatelor sale”, a spus ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa a adăugat că „Mântuitorul Iisus Hristos, Care S-a născut în Peștera Betleemului, vrea să se nască și în sufletul nostru, vrea să se nască în inima noastră. Așa cum Maica Domnului L-a primit pe Fiul lui Dumnezeu, pe Mântuitorul Iisus Hristos, așa trebuie să-L primim și noi, iubiți credincioși. Să-L primim duhovnicește, prin credință.”

„De la botezul nostru, Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu, sălășluiește cu harul Său, cu puterea Sa în străfundul ființei noastre, în inima noastră. Și rămâne acolo, și așteaptă ca noi să ne gândim la această taină. Cel mai important lucru pentru om este ca, în tot ceea ce face, în tot ceea ce vorbește, în tot ceea ce gândește să simtă că Dumnezeu este în inima lui”, a continuat mitropolitul.

„Și, când știi că Dumnezeu este în inima ta, că te inspiră, că îți călăuzește pașii, atunci altfel trăiești, altfel muncești, altfel vorbești, altfel te înțelegi cu cei din jurul tău, în familie.”

Icoana a prilejuit o slujbă ortodoxă în limba germană

Foto: Mitropolia Germaniei

În seara aceleiași zile, părintele mitropolit a vizitat Mănăstirea Bogenberg, a unei comunități franciscane, unde a oficiat o vecernie ortodoxă în limba germană împreună cu Ieromonahul Chiril Socaciu, inspector eparhial, și cu Părintele Klaus Klein, preot ortodox al Crucii Roșii bavareze.

La slujbă au fost prezenți Abatele Marianus Bieber, starețul mănăstirii benedictine de la Niederalteich, precum și Pr. Dr. Gerhard Auer, responsabilul pentru relațiile ecumenice al Episcopiei catolice de la Passau.

Părintele Darek, starețul Mănăstirii Bogenberg, și-a exprimat bucuria că biserica mănăstirii este gazda unei slujbe de vecernie ortodoxe.

Răspunsurile la strană au fost date de corul condus de Arhid. Georg Hahn din Regensburg. Credincioșii, prezenți în număr mare, s-au bucurat astfel de sensibilitatea și profunzimea cântărilor liturgice ortodoxe.

Cu acest prilej, Mitropolitul Serafim a sfințit o icoană a Sf. Arhanghel Mihail pictată în atelierul de pictură al Mitropoliei de către maica Marina Muntean și donată mănăstirii de către Părintele Klaus Klein de la Crucea Roșie Bavareză, originar din această localitate.

După slujbă, părintele mitropolit a vorbit despre cinstirea sfintelor icoane în tradiția și spiritualitatea ortodoxă, subliniind legătura dintre icoană și frumusețea divină.

Icoana sfințită a fost așezată în capela mănăstirii, unde călugării se roagă zilnic.

Mănăstirea Bogenberg este situată pe un deal deasupra Dunării (numit și Muntele Sfânt al Bavariei Inferioare) și reprezintă cel mai vechi loc de pelerinaj în cinstea Maicii Domnului (anul 1104) din landul Bavaria. Biserica actuală datează de la începutul secolului al XVI-lea.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Comentarii Facebook


Știri recente