Misiunea sacramentală a Bisericii Ortodoxe în context european

Sub egida Editura BASILICA a Patriarhiei Române a fost publicat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul cu titlul Misiunea sacramentală a Bisericii Ortodoxe în context european, coordonat de Pr. lect. dr. Sorin Șelaru și Pr. lect. dr. Patriciu Vlaicu (București, 2013, 464p. – ISBN 978-606-8495-12-5), după cum se arată într-un comunicat de presă remis de editură.

Actualul context european constituie pentru Biserica noastră, în același timp, o provocare majoră, dar și o șansă. Este vorba de o provocare generală legată de situarea geo-politică a țării noastre și de fenomenele specifice cu care se confruntă creștinismul pe bătrânul continent. Profunda criză moral-spirituală europeană marcată de intensificarea individualismului și de ispita unei unități pragmatice materialiste, nivelatoare de identități, a antrenat, și continuă să antreneze, o relativizare a valorilor creștine și o maximizare a valorilor economice, o degradare a vieții creștine în general și, prin urmare, a conștiinței eclesiale, adică o diluare a sentimentului apartenenței la Biserică, dacă ar fi să se enumere doar unele dintre consecințele ei. Apoi, Biserica noastră s-a trezit confruntată cu fenomenul migrației masive a credincioșilor ortodocși români către orizonturi mai propice din punct de vedere economic, dar marcate atât de secularizarea profundă a societății, cât și de pluralism cultural și religios.

Pe de altă parte, Europa de azi constituie o șansă pentru Biserica noastră deoarece, în acest cadru al unei Europe unite, este chemată să se exprime și să contribuie în mod specific la conturarea unui model european îmbunătățit. Misiunea pastorală s-a accentuat și a căpătat noi valențe prin efortul de acompaniere al credincioșilor ortodocși și de creare a numeroase structuri eclesiale în țările occidentale ale Europei, cooperarea și dialogul ecumenic și interreligios devenind un mod normal și constant de viețuire. În același timp, noul context multi-cultural și multi-religios european în care își desfășoară astăzi misiunea Biserica noastră, oferă o șansă însemnată de anticipare a provocărilor cu care se va confrunta Biserica Ortodoxă Română la ea acasă în viitorul foarte apropiat.

În acestă perspectivă, Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene a organizat la Bruxelles, în perioada 28 iunie – 1 iulie 2011, simpozionul internațional cu tema „Misiunea sacramentală a Bisericii Ortodoxe în context european”, volumul de față conținând referatele susținute de profesorii români prezenți la eveniment.

Lucrarea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul vieții”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente