Misiunea mediatică a Centrului de Presă BASILICA se amplifică

Înființat la 27 octombrie 2007, Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române desfășoară, sub ocrotirea Preasfintei Treimi, o necesară și rodnică activitate mediatică, fiind angajat prin componentele sale (Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS, cotidianul „Ziarul Lumina”, Agenția de Știri și Biroul de Presă și Relații Publice al Patriarhiei Române) în slujirea responsabilă a Cuvântului Vieții, pe care Îl binevestește în spațiul românesc prin mijloacele mediatice.

Anul acesta, 2013, Agenția de știri BASILICA aniversează cinci ani de activitate. Ea a fost înființată odată cu Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române și a intrat în funcțiune prin site-ul de știri basilica.ro la sărbătoarea Sfintei Treimi din anul 2008 (16 iunie). Agenția de știri BASILICA a devenit un caleidoscop al realității bisericești cotidiene, împlinind vocația sa de a informa și forma gândirea eclesială. Într-o epocă în care internetul devine cel mai important mijloc de comunicare în masă, Agenția de știri a Patriarhiei Române reflectă realitatea vieții eclesiale românești prin știrile, mesajele, documentele și comunicatele pe care le mediatizează. Fotografiile de eveniment și relatările postate sunt de multe ori preluate și de alte organisme de presă, fapt ce ajută la buna reflectare în mass-media a dinamicii vieții bisericești. Agenția de știri BASILICA este un punct de convergență pentru celelalte patru componente ale Centrului de Presă BASILICA, pentru că pe site-ul Agenției de știri se concentrează informațiile din viața Bisericii, într-o formă și cu un conținut precis, care îmbină imaginea, sunetul și cuvântul scris. Prin site-ul basilica.ro știrile pot fi vizualizate și de un public care se află departe de țară sau care nu are acces concomitent la radio, televizor sau ziar.

La aniversarea a cinci ani de existență a Agenției de știri BASILICA, îi felicităm pe toți ostenitorii ei, dar și pe cei care accesează site-ul Agenției, și ne rugăm Preasfintei Treimi să binecuvinteze efortul lor de a transmite adevărul credinței ca fiind lumină pentru o viață sfântă, trăită sub semnul păcii și al bucuriei, al iubirii frățești și al conlucrării pe calea mântuirii, a comuniunii oamenilor cu Dumnezeu și întreolaltă.

Prin activitatea sa de transmitere a informației și către cei din afara spațiului strict bisericesc, Centrul de Presă BASILICA a contribuit și contribuie, prin toate cele cinci componente mediatice ale sale, la un act creștin de educație și culturalizare în societatea românească actuală, vocația misionară a acestui Centru mediatic patriarhal fiind dublată astfel și de una pedagogico – patriotică.

În acest sens, Radio TRINITAS, care aniversează anul acesta, la rândul său, 15 ani de emisie neîntreruptă, și-a continuat extinderea ariei de emisie și a implementat o nouă grilă de programe. Emisiunea Lumea de azi este realizată, de luni până vineri, în intervalul 13.00-18.00, de studiourile Radio TRINITAS din Iași, Craiova și Sibiu, precum și de Studiourile radio locale din Cluj-Napoca, Alba Iulia și Timișoara.

TRINITAS TV și-a diversificat și înnoit grila de programe prin introducerea unor noi emisiuni (Credință și cultură azi, Lumini peste timp, Pelerinaje creștine ieri și azi, Moștenirea bizantină în România, Libertate și responsabilitate creștină), precum și prin implementarea unui pachet grafic nou.

La Ziarul LUMINA remarcăm o intensificare a activității Ediției de Transilvania și lansarea Colecției «Media Christiana» prin care articolele publicate inițial în ziar sunt publicate ulterior în volume tematice la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române.

Biroul de Presă și Relații Publice al Patriarhiei Române a redactat în ultimul an peste 80 comunicate de presă, știri, drepturi la replică și precizări în cazul unor prezentări tendențioase sau al atacurilor la adresa Bisericii, al unor erori de informare în legătură cu probleme bisericești sau aflate în dezbatere publică.

Tuturor ostenitorilor și colaboratorilor Centrului de Presă BASILICA le împărtășim aprecierea și prețuirea noastră pentru că, prin lucrarea lor de transmitere în societate a Evangheliei lui Hristos și a mesajului Bisericii Sale, lumina iubirii milostive va crește în sufletele multor oameni.

Mulțumim tuturor eparhiilor și donatorilor, care ne sprijină spiritual și financiar în această lucrare.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să ne ajute să continuăm și să sporim lucrarea misionară a Bisericii în societate, pentru a aduce lumină și speranță în viața oamenilor.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente