Misiunea Bisericii în educația religios morală a copiilor și a tinerilor

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la al VI-lea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor”, organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Fundația World Vision România, Mănăstirea Caraiman, 16-18 septembrie 2013:

Biserica Ortodoxă Română este preocupată în permanență de educația moral-sprituală a copiilor și a tinerilor, contribuind din plin la modelarea și formarea persoanei umane, prin implicarea responsabilă în viața societății. Educația creștin-ortodoxă trebuie dimensionată și realizată în acord cu nevoile sufletești specifice fiecărei vârste, având, ca atare, o funcție informativă, adică de punere la dispoziția copiilor și a tinerilor a unui set de cunoștințe moral-creștine, dublată de un pronunțat caracter formativ, de interiorizare și de transpunere în viață a preceptelor religioase, deoarece: „noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu. Pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciune omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești” (I Corinteni 2, 12-13). Prin urmare, educația creștin-ortodoxă nu se va limita doar la transmiterea unor informații, ci va accentua, în special, formarea morală și spirituală a copiilor și tinerilor și punere în acord a vieții lor cu idealul Evangheliei lui Hristos, de iubire și întrajutorare a aproapelui, de respect față de părinți și profesori, de fidelitate față de valorile și tradițiile neamului românesc: „Căci nimeni nu poate pune altă temelie decât cea pusă, care este Iisus Hristos” (I Corinteni 3, 11). În sensul acesta, Patriarhia Română a implementat în ultimii anii, în complementaritate cu sistemul educațional religios desfășurat în școală și în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și cu Fundația World Vision România, o serie de proiecte și programe educaționale: „Hristos împărtășit copiilor”, „Alege școala!”, „Copilul învață iubirea milostivă a lui Hristos” și, mai nou, proiectul „Calea mântuirii” (The Way).

Proiectele și programele Patriarhiei Române se adresează tuturor copiilor și tinerilor, cu speranța de a le deschide calea spre valorile credinței și moralei creștine. Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor” a ajuns astăzi la cea de a VI-a ediție, fiind organizat de Patriarhia Română și Fundația World Vision România. Prin rezultatele obținute de-a lungul timpului, proiectul „Hristos împărtășit copiilor” a arătat că, prin programe catehetice bine gândite și structurate, poate oferi alternative educaționale, aducând un spor de cunoaștere și înțelepciune în inimile și în sufletele copiilor și tinerilor din familiile, parohiile și comunitățile din România și din diaspora.

Felicităm și binecuvântăm pe toți cei care cu responsabilitate și multă dăruire de sine s-au implicat în aceste proiecte, pentru reușita unei educații moral-spirituale rodnice.

Cu aleasă prețuire și părintească binecuvântare,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente