Misiune și dialog interreligios la Parohia „Sfânta Parascheva” Chur-St. Gallen, Elveția

Parohia ortodoxă română ‘Sfânta Parascheva’ Chur – St. Gallen din estul Elveției găzduiește intense activități pastoral-misionare și este una dintre parohiile românești din diaspora activ implicate în dialogul interreligios și ecumenic, informează ziarul „Lumina de Duminică”.

În Parohia St. Gallen, începând din anul 2007, se organizează regulat cateheze pentru copii. Întrucât numărul copiilor este destul de redus, iar distanțele de parcurs spre biserică sunt destul de mari, părintele paroh Alexandru Nan încearcă de multe ori catehizarea acestora la ei acasă, în cadrul vizitelor pastorale pe care le efectuează. Tot din anul 2007, au fost implementate proiecte de catehizare pentru copiii și adulții din orașul austriac Feldkirch. Orașul, fiind situat la jumătatea distanței dintre Chur și St. Gallen, atât la slujbele oficiate aici, cât și la cateheza care se organizează participă deseori și românii stabiliți în estul Elveției, care locuiesc în apropierea graniței cu Austria. În eforturile sale de a-i educa pe copii în spiritul ortodox și al tradiției românești, părintele Alexandru Nan a organizat serbări cinci ani la rând, în apropierea Crăciunului, în cadrul cărora copiii l-au primit pe Moș Nicolae cu colinde și poezii religioase și s-au bucurat de daruri din partea acestuia. ‘În fiecare an, membrii parohiei se adună în ajunul Crăciunului și participă la slujbă, după care cântă împreună colinde, până spre miezul nopții, bucurându-se de evenimentul care a schimbat cursul istoriei, Nașterea Fiului lui Dumnezeu. Atât la marile praznice, cât și la hramul parohiei, se organizează agape, unde se realizează acea ‘liturghie de după liturghie”, a mărturisit părintele paroh Alexandru Nan.

Implicări în dialogul ecumenic

Parohia ‘Sf. Parascheva’ este implicată și în activitatea interortodoxă și ecumenică. Din anul 2008, parohia face parte din Comunitatea de lucru a Bisericilor Ortodoxe din Elveția (AGOK) și din Comunitatea de lucru a Bisericilor creștine din cantoanele St. Gallen și Appenzell, cu sediul în St. Gallen. Anul trecut, părintele Alexandru Nan a ținut o serie de cinci prelegeri despre Ortodoxie la invitația Asociației ‘Pro Senectute’ din cantonul Graubünden, cu sediul în orașul Chur. De asemenea, la invitația organizației ‘Bündner und Bündnerinnen für eine glaubwürdige Kirche’, părintele Alexandru a susținut conferința ‘Ce este Ortodoxia?’, iar, în cadrul unui seminar organizat în localitatea Kappel, intitulat ,,Biserica Ortodoxă și drepturile omului’, a ținut o scurtă prezentare, la care au participat reprezentanți ai Bisericilor și confesiunilor creștine din Elveția, dar și reprezentanți ai musulmanilor și budiștilor. Împreună cu Parohia ortodoxă română din cantonul elvețian Ticino, unde păstorește părintele Mihai Mesesan, și Parohia catolică ‘Adormirea Maicii Domnului’, Parohia ‘Sf. Parascheva’ a organizat timp de două săptămâni o expoziție de icoane în orașul Chur, care s-a bucurat de un numeros public și de un important ecou în presa locală. În pofida resurselor financiare reduse au fost organizate și câteva colecte pentru ajutorarea românilor sinistrați în urma inundațiilor.

Buletin parohial și site pentru nevoile pastorale ale credincioșilor

Încă de la înființarea parohiei este publicat un buletin parohial, în ediție bilingvă (română și germană), cu apariție de Crăciun și de Paști, care oferă cititorilor din parohie informații despre activitatea parohiei și din întreaga lume ortodoxă și diverse articole de spiritualitate și credință creștină. Pentru a veni în sprijinul credincioșilor, parohia a lansat site-ul www.biserica-romana.ch, unde este postat regulat, printre altele, programul sfintelor slujbe.

‘În viitor dorim intensificarea catehezei și, în măsura posibilităților, organizarea unor ore de istoria și geografia României, dar și de limba română, cu desfășurare regulată, pentru a le oferi copiilor un minim de cunoștințe despre istoria neamului românesc și a credinței noastre strămoșești. În scurt timp, vom organiza o conferință cu renumitul teolog Klaus Kenneth, care ne-a contactat în urmă cu câteva luni. Datorită faptului că anul trecut au fost semnate tratatele bilaterale între România și Elveția, după aderarea României la Uniunea Europeană, posibilitatea emigrării românilor în Țara Cantoanelor a crescut și sperăm să crească și numărul credincioșilor din parohia noastră, care numără acum în jur de 100-130 de familii. Cu ajutorul Domnului, nădăjduim să-i putem îndruma în continuare pe românii ortodocși din estul Elveției pe calea lui Hristos și a Bisericii, spre a ajunge la țelul suprem, mântuirea.’, a mai spus părintele paroh Alexandru Nan.

Șase ani de păstorire sub ocrotirea Cuvioasei Parascheva

Parohia ortodoxă română ‘Sfânta Parascheva’ Chur – St. Gallen din Elveția a fost înființată în anul 2004, din încredințarea IPS Iosif, Întâistătătorul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională. PS Siluan Marsilianul, pe atunci Episcop-vicar al mitropoliei, astăzi Episcopul Italiei, a hirotonit întru preot pe tânărul teolog Alexandru Dan Nan, doctorand la Facultatea de Teologie din Lugano, în vederea înființării parohiei pentru cantoanele St. Gallen și Graubünden. Într-un timp foarte scurt a fost găsit un lăcaș de cult, în cripta Wiborada a Bisericii ‘Sfântu Gheorghe’, unde în noaptea de Paști s-a oficiat prima slujbă la St. Gallen. O lună mai târziu a fost oficiată prima slujbă și în orașul Chur, în Catedrala catolică ‘Adormirea Maicii Domnului’. Deoarece la slujbele oficiate în cele două localități elvețiene participă și alți ortodocși – greci, sârbi, ruși, ucraineni -, ca ocrotitoare a parohiei a fost aleasă Sfânta Cuvioasa Parascheva, o sfântă foarte populară, cinstită în întreaga lume ortodoxă.

Misionar în țara creștinată de Sfântul Gallus

Părintele paroh Alexandru Nan este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și al Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu. În anul 1999 a început studiile masterale la Theologische Hochschule Chur, realizând lucrarea de dizertație despre ‘Sinodul de la Frankfurt și poziția lui față de cinstirea icoanelor’. Doi ani mai târziu s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Lugano (Facoltà di Teologia di Lugano) și a început o amplă cercetare pentru redactarea tezei ‘Controverse teologice între Bizanț și Imperiul Franc în perioada carolingiană’. A fost hirotonit întru diacon în 12 februarie 2004, pe seama Parohiei ‘Sf. Ioan cel Nou de la Suceava’, din Lugano – Elveția, iar la 3 aprilie 2004 a fost hirotonit întru preot la Chur – Elveția pe seama Parohiei Sf. Parascheva din estul Elveției. Din ianuarie 2008 păstorește și parohia ‘Nașterea Domnului’ din landul Vorarlberg (A), cu sediul la Feldkirch.

Comentarii Facebook


Știri recente