Misiune la românii de pe Valea Timocului – Serbia

Elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au participat astăzi, 21 noiembrie a.c., la hramul bisericii ortodoxe românești din Mălainița, Protopopiatul Daciei Ripensis, singura biserică pentru românii din sudul Dunării. Elevii seminariști au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și la Slujba de sfințire a picturii murale realizată cu sprijinul integral al Centrului Cultural Român de la București. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, tinerii elevi ai Seminarului din Caransebeș au dus un mesaj de frățietate și unitate de credință, de neam și de limbă, comunității ortodoxe românești din Valea Timocului.

La Sfânta Liturghie a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil al Daciei Felix, ca delegat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a transmis celor prezenți cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica a fost construită în urmă cu patru ani de către preotul Boian Alexandrovici și are hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți după calendarul pe stil vechi.

Comunitatea românilor din Mălainița și din împrejurimi s-a bucurat de prezența a numeroși oaspeți din Banatul sârbesc și din România, care au slujit și vorbit în frumoasa limbă românească. Românii din Valea Timocului au fost văduviți de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduși preoți sârbi. Biserica Parohiei românești din Mălainiță, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române, este un simbol al redefinirii identității românești a locuitorilor din Valea Timocului și Valea Moravei. Aici se află 154 de sate pur românești și aproximativ 40 de localități mixte, unde românii viețuiesc alături de frații sârbi. Numărul românilor din regiunea amintită este estimat la 350.000.

Biroul de presă al Episcopiei Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente