Misiune binecuvântată pentru unitatea de credință și de neam

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la lucrările Simpozionului cu tema: „Centenarul Marii Uniri și locul românilor în Europa”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, Oslo, Norvegia, marţi, 01 mai 2018.

Am aflat cu mare bucurie de inițiativa pe care ați avut-o de a organiza la Oslo, în Regatul Norvegiei, lucrările Simpozionului cu tema: „Centenarul Marii Uniri și locul românilor în Europa, cu prilejul Anului omagial al Unității de credință și de neam și al celui comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, precum și al împlinirii a 10 ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Acest deceniu de existență a Episcopiei Ortodoxe Române din Scandinavia, în centenarul unității de credință și de neam, se încadrează firesc în lucrarea Bisericii noastre de a aduna pe toți românii, ca fii ai ei, la altarul euharistic, pentru ca unitatea de credință, de limbă şi de neam să se exprime prin împărtășirea din același potir. Suntem bucuroși să vedem că de la începuturile ei, prin instalarea Preasfințitului Părinte Macarie ca întâiul Episcop Ortodox Român pe aceste plaiuri, nou înființata episcopie a rodit și a păstrat vie identitatea de credință și de neam.

Plecarea românilor din România şi stabilirea lor în Scandinavia exprimă, dramatic, căutarea unui trai mai bun pe care nu l-au realizat acasă. Pe de altă parte, această plecare a românilor printre străini a necesitat înfiinţarea de noi parohii româneşti în diaspora, pentru păstrarea identităţii lor spirituale. Știm că în toate eparhiile din străinătate găsim români din întreaga Românie: din Muntenia, din Moldova şi din Transilvania. De aceea, apreciem că slujirea pastorală a ierarhilor și a clericilor ortodocși români din diaspora contribuie la cultivarea comuniunii româneşti, mai ales în acest an binecuvântat al Centenarului Marii Uniri din 1918.

Felicităm pe organizatorii acestei simpozion dedicat Centenarului, încredințați fiind că roadele lui se vor regăsi sufletește în fiecare dintre românii plecați departe de casă, dar care poartă România în sufletul lor.

Binecuvântăm, deopotrivă, lucrarea plină de jertfelnicie, dar şi de bucurie, a Preasfințitului Părinte Macarie, a clerului și credincioșilor din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, îndemnându-i să cultive permanent comuniunea întreolaltă, precum şi unitatea de credinţă şi de neam cu Biserica Mamă din România.

Cu aleasă preţuire şi părinteşti binecuvântări,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente