Mircea cel Bătrân pomenit la 600 ani de la trecerea în veşnicie | IPS Varsanufie: Domnitorul ‘și-a pus toată priceperea și dragostea pentru Biserica și neamul său’

S-au împlinit miercuri 600 ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului Mircea cel Bătrân, apărător al neamului românesc și ctitor de lăcașuri sfinte. IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat cu acest prilej Sfânta Liturghie și slujba de pomenire la Mănăstirea Cozia, ctitoria voievodului. Ierarhul a evidenţiat calităţile domnitorului, precizând că ‘și-a pus toată priceperea și dragostea pentru Biserica și  neamul său’.

‘Voievodul Mircea cel Bătrân are un loc aparte între domnii creștini ai acestei națiuni care și-a pus toată priceperea și dragostea pentru Biserica şi neamul său. Nu doar că a sprijinit Biserica, ctitorind o serie de lăcașuri de cult, ci mai mult, s-a jertfit pe sine, făcându-se scut în fața năvălitorilor păgâni, spre a nu invada Europa. Întreaga Europă creștină îi este datoare acestui atlet al lui Hristos care punându-și viața întreagă în mâna lui Dumnezeu a știut să apere și să întărească Biserica lui Hristos’, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, dirijat de Arhid. Prof. Dr. Codruț Dumitru Scurtu, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Adresându-se credincioşilor prezenţi, Părintele Arhiepiscop a explicat că Domnul ‘a luptat cu timp și fără timp la păstrarea unității neamului prin credință și cultură’. Întrucât primele școli au fost înființate în cadrul mănăstirilor ctitorite de voievozi, ‘în acest sens nu trebuie să uităm că prima școală de caligrafi din Țara Românească a fost înființată de Mircea cel Bătrân la Cozia’.

Anul omagial 2018, declarat în Patriarhia Română Anul omagial al unității de credință și de neam şi Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, ne oferă posibilitatea de a-l comemora la șase sute de ani de la mutarea sa în Împărăția lui Dumnezeu pe unul dintre cei care au luptat cel mai mult pentru unitatea neamului românesc’, a adăugat Arhiepiscopul Râmnicului.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale care au evocat prin discursuri personalitatea Domnitorului Mircea cel Bătrân.

Domnitorul Mircea cel Bătrân rămâne în istoria poporului român drept un apărător al identității naționale și un model de conducător de stat.

Foto Credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…