Mircea cel Bătrân comemorat la Caransebeș. „Acest domn al Țării Românești a stăpânit la începutul secolului al 15-lea și Banatul de Severin”

La împlinirea a 600 ani de la moartea sa, Mircea cel Bătrân a fost comemorat miercuri în Catedrala din Caransebeș. „Am săvârșit o slujbă de pomenire deoarece acest domn al Țării Românești a stăpânit la începutul secolului al 15-lea și Banatul de Severin”, a spus PS Lucian în cadrul evenimentului.

„Din titulatura sa rezultă că bravul domnitor al Țării Românești a stăpânit de la Banatul de Severin până la marea cea mare, Dobrogea de astăzi, dar și cadrilaterul, sudul Dobrogei, fiind singur stăpânitor al cetății Dârstorului, părțile tătărești, adică sudul Basarabiei de astăzi și peste munți în Transilvania, Țara Făgărașului și Țara Amlașului”, a adăugat Episcopul Caransebeșului.

La manifestarea comemorativă au luat parte membrii Permanenței Consiliului Eparhial, elevi și studenți de la cele două școli de teologie din Caransebeș, credincioși din municipiu.

În cuvântul rostit, ierarhul a precizat că „se cuvenea ca nu numai în Oltenia, Muntenia și Dobrogea să se oficieze slujbe de pomenire pentru voievodul Mircea cel Bătrân, nu numai la Mănăstirea Cozia unde își doarme somnul de veci, ci și în Catedrala din Banatul de Severin”.

După slujba de pomenire a urmat prelegerea „600 de ani de la nașterea în eternitate a domnitorului Țării Românești Mircea cel Bătrân” susținută de Pr. Vidu Vasiloni, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

Pe marginea informațiilor prezentate s-au purtat discuții, în cadrul cărora elevii și studenții teologi au adresat întrebări părintelui profesor.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente