Minunile Sf. Dimitrie cel Nou îndeamnă Grupul Tronos să doneze pentru mozaicul lui de la Catedrala Națională

Membrii Grupului Tronos al Patriarhiei Române vor contribui la colecta pentru realizarea icoanei în mozaic a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Catedrala Națională. Arhidiaconul Mihail Bucă, Protopsaltul Catedralei Patriarhale, a povestit ce minuni a făcut sfântul pentru el și familia sa.

„Încă de când eram copil părinții mei mă aduceau cu mare rugăciune și cu mare încredințare către Sfântul Dimitrie. Percepeam sărbătoarea ca fiind cea mai frumoasă a Bucureștiului de atunci. Dealul Patriarhiei era plin de oameni veniți din toate colțurile țării, Sfântul Dimitrie fiind un mare izbăvitor. El a apărat acest Deal al Capitalei, prin moaștele sale, în toate vremurile, și pe timp de pace, dar mai ales de război”, a declarat Arhidiaconul Mihail Bucă.

„Mărturisesc că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou mă ține legat de acest loc de 25 de ani, de când sunt protopsalt. Sfântul a făcut minuni cu doi dintre copiii mei. Cea mai mare minune a Sfântului Dimitrie față de mine este că m-a vindecat când am avut probleme mari cu vocea, acum câțiva ani. Îndemn pe fiecare să doneze cât poate pentru acest mare Sfânt Ocrotitor al Bucureștilor”, a adăugat protopsaltul.

Icoana va fi realizată în tehnica mozaicului, ca întreaga pictură interioară a Catedralei Naționale, și va avea suprafața de 35 de metri pătrați: 7 metri înălțime și 5 metri lățime.

Aceasta va fi gata în 13 iulie 2024, când se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor sfântului în Țara Românească.

Momentul va fi marcat la data respectivă într-un mod festiv-liturgic la Catedrala Patriarhală, iar între acțiunile planificate se mai numără publicarea unui volum omagial și realizarea unui nou veșmânt pentru sfânt în tehnica broderiei cu tirtir (fir de aur).

Până în prezent, din pictura interioară a Catedralei Naționale, s-a realizat o suprafață de aproximativ 3.000 mp de mozaic, în sectorul cel mai dificil, dintr-un total estimat la 25.000 mp.

Acest sector cuprinde iconografia altarului și a iconostasului, care cuprinde 45 de icoane.

Tehnica mozaicului este cea mai expresivă formă care se putea folosi în înveșmântarea interioară a Catedralei Naționale, datorită faptului că mozaicul cheamă ochiul să călătorească și să descopere, în funcție de mișcare, o stare de însuflețire a fiecărui chip sfânt ce îmbracă pereții bisericii. Acesta este, totodată, și unul dintre cele mai importante roluri pe care îl are tehnica mozaicului în redarea iconografică.

Donează

Cont Lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont Euro: RO46RNCB0075004895030396
Detalii plată: Icoana Sf. Dimitrie cel Nou

Sau direct la Catedrala Patriarhală, urmând a primi chitanță cu mențiunea: „Pentru pictarea icoanei Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la Catedrala Națională”

Email: [email protected]
Tel.: 0799887955

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente