Mineiul pe Mai

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o nouă ediție, revizuită, a Mineiului pe Mai, după cum ne-a precizat Dragoș Vlădescu, Secretar general al Editurilor Patriarhiei Române.

Ediția de față a Mineiului pe Mai a fost revizuită, completată și îmbunătățită din mai multe puncte de vedere. În acest sens trebuie menționată în primul rând introducerea Slujbelor următorilor Sfinți Români: Sfântul Ierarh Atanasie al III lea, Patriarhul Constantinopolului (2 mai) și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici (3 mai), precum și introducerea Sinaxarelor la Sfinții Români care nu au slujbă: Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul (27 mai). Pe parcursul diortosirii textului s a realizat, de asemenea, îndreptarea tipiconală, dar și stilistică, a Slujbelor Sfinților Români menționate anterior.

Importantă și foarte utilă este introducerea în această ediție a Mineiului pe Mai a unei „Învățături de Tipic” despre modul cum se cântă Slujbele Sfinților cu prăznuire în zilele acestei luni, precum și îndreptarea riguroasă, din punct de vedere tipiconal, a tuturor Slujbelor din această lună a anului, ținând cont că ele se pot situa mai ales în perioada liturgică a Penticostarului.

Îmbunătățirea stilistică a limbajului, actualizarea datelor istorice și a numelor, cuprinse în special în Sinaxare, introducerea trimiterilor biblice la versetele din Sfânta Scriptură, lucru neîntâlnit în edițiile mai vechi ale cărților de cult, sunt tot atâtea importante elemente care au contribuit la înnoirea ediției de față a Mineiului pe Mai.

În procesul de revizuire a textului a fost folosită ca ediție de bază a acestei cărți de cult aceea tipărită la București în anul 1978 (ultima ediție tipărită la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române), dar, pentru confruntarea anumitor date, și o ediție grecească a Mineiului pe Mai tipărită la Atena în anul 1972.

Reeditarea Mineiului pe Mai oferă, așadar, o ediție sensibil îmbunătățită față de cea precedentă (din 1978), constituind un fapt editorial îmbucurător îndelung așteptat de slujitorii și credincioșii Bisericii noastre Ortodoxe.

Lucrarea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente