Miile de ostași căzuți în al Doilea Război Mondial au fost comemorați la mănăstirea-memorial din Neamț

Cei aproximativ 14 mii de ostași căzuți la datorie în al doilea Război Mondial au fost comemorați joi la mănăstirea memorial ridicată de Părintele Ilarion Argatu în pădurile din apropierea comunei nemțene Brusturi.

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” este situată în comuna Brusturi, judeţul Neamţ, în locul unde în al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.

Piatra de temelie a acestui așezământ monastic a fost așezată în 1992 la inițiativa binecunoscutului duhovnic român Ilarion Argatu (1913-1999).

În curtea mănăstirii există un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaș necunoscut, iar ulterior a fost construit un monument lângă care au fost așezate două tunuri.

Cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, la Mănăstirea Sfânta Cruce au fost oficiate sfânta liturghie și slujba de pomenire a eroilor neamului românesc.

Protosinghel Siluan Antoci
Protosinghelul Siluan Antoci, starețul Mănăstirii Sfânta Cruce – Brusturi, pomenind eroii neamului de sărbătoarea Înălțării Domnului 2018. Foto: Facebook

„Astăzi îi pomenim cu pietate pe toţi eroii autohtoni care au luptat pentru neam şi ţara lor, apărând familia, moşia, credinţa, cultura şi legea românească. De la eroii noştri primim imbold să ne jertfim pentru a ne ridica la piscul virtuţilor creştineşti şi cetăţeneşti”, a spus joi Starețul Mănăstirii, Protosinghelul Siluan Antoci.

Cu ocazia Zilei Eroilor, 17 mai 2018, în toate bisericile și mănăstirile din țară și străinătate au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947.

După căderea regimului comunist, această tradiție  a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

În Biserica Ortodoxă, la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Foto: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente