Mii de persoane prezente la Ceremonia comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărășești. IPS Nifon și IPS Ciprian s-au rugat pentru sufletele eroilor

Câteva mii de persoane au fost prezente în seara zilei de 6 august 2017 la Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărășești.

Delegatul Patriarhului României la această manifestare a fost IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. La eveniment au participat Președintele României Klaus Johannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanți ai autorităților publice, corpului diplomatic, partidelor politice și ai cultelor.

Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național, după care au fost trase 21 salve de tun în memoria celor care au luptat și s-au jertfit pentru țara lor în urmă cu o sută de ani. Președintele României a decorat drapelele de luptă ale unităților militare succesoare ale tradițiilor de luptă de acum o sută de ani.

A urmat discursul plutonierului în retragere Daniel Porumb care a fost rănit în Irak în 2007 şi a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Acesta a vorbit despre semnificația Mausoleului de la Mărășești și a prezentat o scurtă istorie a luptelor din 1917.

Slujba de pomenire a eroilor căzuți în Primul Război Mondial a fost oficiată de IPS Nifon, împreună cu IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și un sobor de preoți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Nifon a adus un elogiu celor care s-au jertfit în bătălia de la Mărășești.

Acești eroi ne reamintesc cine suntem și ce datorii avem față de înaintașii și urmașii noștri. Ei au contribuit în mod concret la ctitorirea unor timpuri mai drepte, mai bune, mai frumoase, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, IPS Nifon a subliniat nevoia de unitate în societatea actuală.

Trebuie să depășim ceea ce ne desparte și să accentuăm ceea ce ne leagă pentru a oferi cu prilejul Centenarului Unirii o mărturie de unitate, încredere, cooperare și speranță în cadrul națiunii noastre românești, europene și creștine, a adăugat ierarhul.

În cadrul ceremoniei, au susţinut discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

© news.ro & Monitorul de Vrancea

Comentarii Facebook


Știri recente