Mii de pelerini au adus cinstire Maicii Domnului la Mănăstirea Ghighiu: Rugăciunile ei sunt nerefuzate

Numeroși credincioși din Prahova, dar și din alte zone ale țării au mers vineri la Mănăstirea Ghighiu pentru a se ruga Maicii Domnului. 

În Vinerea Luminată, Mănăstirea Ghighiu serbează atât hramul istoric – „Izvorul Tămăduirii” – cât și „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca”, sărbătoare înscrisă în calendar în urmă cu cinci ani, pentru a oficializa evlavia credincioșilor față de icoana făcătoare de minuni de aflată din 1958 la acest așezământ monahal.

Slujba de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Peste trei mii de persoane au participat la eveniment, potrivit presei locale.

„Maica Domnului este un izvor de vindecări prin puterea și rugăciunea Fiului ei”, le-a spus PS Timotei pelerinilor prezenți la Ghighiu.

Preasfinția Sa i-a încurajat pe credincioși să se roage Fecioarei Maria cu nădejde:

„Orice rugăciune pe care o adresăm ei, dacă o facem cu toată inima, nu rămâne fără răspuns. Rugăciunile ei sunt nerefuzate înaintea Mântuitorului Hristos. Se observă în literatura noastră bisericească o abundență de rugăciuni, de acatiste și paraclise, de cântări care îi sunt adresate Maicii Domnului. Cea mai multă evlavie se îndreaptă către ea și odată cu această evlavie și nădejdea noastră de mântuire”.

În continuare, ierarhul a spus că ceea ce s-a întâmplat la Mănăstirea Ghighiu este una dintre nenumăratele minuni ale Maicii Domnului.

PS Timotei a menționat că așezământul a trecut în ultimul veac prin mari încercări fiind bombardat și distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar Dumnezeu a rânduit ca în etape diferite așezământul să fie refăcut: „Aș spune că niciodată mănăstirea aceasta n-a fost mai trainică și mai frumoasă”, a subliniat PS Timotei.

„Toate au fost făcute cu multă jertfă, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu multe rugăciuni îndreptate către Maica Sa. Pentru evlavia maicilor și pentru rugăciunile lor Dumnezeu a trimis oameni buni pentru că altfel astfel de lucrări nu s-ar fi putut realiza”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Timotei Prahoveanul a mers împreună cu soborul slujitor la izvorul din apropierea bisericii pentru a oficia slujba aghesmei mici.

Izvorul, încadrat într-un agheasmatar, este considerat a fi vindecător, lucru dovedit în timp prin mărturiile oamenilor care au băut această apă cu credinţă şi prin rugăciune s-au vindecat de diferite boli.

În cadrul slujbei de vineri, PS Timotei a oficiat două hirotonii, informează Ziarul Lumina. Diaconul Cosmin Andreiu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei ilfovene Dudu 2 din localitatea Chiajna, iar teologul Ionuț Hangu, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh”‑Militari din Sectorul 6 al Capitalei.


Icoana Maicii Domnului Siriaca, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient. De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor, vindecări și întărire în credință.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…