Mii de credincioși se roagă Maicii Domnului pe Valea Țibleșului

Mănăstirea din localitatea bistrițeană Dobric, cunoscută și sub numele de „Nicula Țibleșului” își așteaptă în aceste zile pelerinii. Credincioșii din Transilvania și cu precădere din județul Bistrița-Năsăud se adună an de an aici de praznicul „Adormirea Maicii Domnului” pentru a se ruga Maicii Preacurate. Pelerinii sosesc încă din ajun pentru a participa toată noaptea la slujbele care vor fi oficiate la așezământul monahal. Miercuri seara de la ora 20 se va săvârși Vecernia și Litia, urmate de Paraclisul Maicii Domnului. În ziua hramului Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu PS Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, potrivit Radio Renaștere.

„Adormirea Maicii Domnului”, hramul bisericii din zid a mănăstirii

Așezământul monahal de la Dobric a fost înființat inițial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. De asemenea mănăstirea are o bisericuță din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureșean de către meșterii din Bârsana în 30 de zile. În momentul de față se lucrează la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după cum am aflat de la maica stareță Veronica Coțofană. În cadrul mănăstirii Dobric funcționează de câțiva ani și căminul de bătrâni, „Aurel și Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În acest an, de sarbatoarea „Sfintilor Împărati Constantin și Elena” IPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” ce va fi construit în curtea Mănăstirii.

Programul liturgic de hramul Mănăstirii Dobric

14 august 2013

Ora 20,00 – Vecernie și Litie

Ora 21,30 – Paradisul Maicii Domnului și Cuvântul de Învățătură rostit de Pr.prof.univ.dr.Ioan Vasile Leb

15 august 2013

Ora 01,30 – Utrenia și Sfânta Liturghie

Ora 07,00 – Sfântul Maslu

Ora 08,30 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului

Ora 09,30 – Întâmpinarea PS Vasile Someșanul

Ora 10,00 – Sfânta Liturghie – Cuvânt de învățătură rostit de PS Vasile Someșanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente