Mii de credincioși s-au rugat Sfântului Teodosie la mănăstirea vrânceană Brazi

Mii de credincioși s-au rugat joi Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie, mitropolitul Moldovei, la Mănăstirea vrânceană Brazi, așezământul monahal pentru apărarea căruia și-a dat viața.

„Sfântul Teodosie s-a dovedit a fi un iubitor al monahismului”, a spus Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei în predica rostită la Sfânta Liturghie.

„A întemeiat el însuși mănăstiri și schituri și a rectitorit altele mai vechi: Bogdana, Trotușanu, Mușinoaiele, Soveja, Lepșa, Scânteia, dar îndeosebi Mănăstirea Brazi, unde ne aflăm, de care s-a legat sufletește mai mult decât de orice alt așezământ monahal și pentru care a pătimit, în cele din urmă, moarte martirică”.

Ierarhul a elogiat curajul Sfântului Mucenic Teodosie, „curajul mărturisirii lui Hristos și a credinței mântuitoare”.

„Dacă ne ducem cu mintea la modul în care l-a înfruntat pe domnitorul Moldovei din acea vreme, Dumitrașcu Cantacuzino, cel care îi adusese pe tătari pentru a-l ajuta să se mențină pe tron, admonestându-l pentru această faptă, nu putem să nu apreciem virtutea curajului, a bărbăției, de care a dat dovadă, fiind cu adevărat păstorul cel bun care și-a pus viața pentru oile sale, așa cum ați auzit că s-a citit în Evanghelia de astăzi”, a mai spus IPS Ciprian.

Peste două mii de credincioși au fost prezenți la eveniment, precizează Eparhia Buzăului și Vrancei.

Arhiepiscopul Ciprian a fost hirotonit arhiereu în ziua de cinstire a Sf. Teodosie de la Brazi. Anul acesta, s-au împlinit două decenii de la eveniment.


Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente