Mii de credincioşi la sărbătoarea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava

Mii de credincioși au participat astăzi, 24 iunie 2016, la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

21200004

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Cu acest prilej, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava îşi sărbătoreşte unul din ocrotitori, pe Sfântul Ioan cel Nou. Racla cu sfintele sale moaşte se află în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava din anul 1589, fiind aduse de la Biserica Mirăuţilor (Suceva) la 24 iunie, în timpul domnitorului Petru Şchiopul.

Slujba Privegherii

Sărbătoarea hramului a îceput încă din ajunul sărbătorii, astfel că în data de 23 iunie 2016, la ora 5:30, moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost scoase în procesiune şi au fost aşezate spre închinare credincioşilor în baldachinul special amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. În continuare a fost oficiată slujba Acatistului, Miezonoptica şi Sfânta Liturghie. Seara, de la ora 18:00, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Privegherii.

Liturghie arhierească

Astăzi, începând cu ora 06:00, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu şi Agheasma mică, slujba Ceasurilor şi Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Apoi, în jurul ore 09:15 Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului împreună cu Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Alături de cei doi ierarhi români s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Arhiepiscopul Cernăuţiului, din partea Bisericii Ortoxe Ruse, informează TRINITAS TV.

Curtea Mănăstirii Sf. Ioan a fost  neîncăpătoare pentru miile de pelerini veniţi încă din ajun, cu buchete de sânziene în mâini să se închine la moaştele sfântului şi să participe apoi la sfintele slujbe. Sfânta Liturghie oficiată astăzi pe scena împodobită cu icoane, cetină şi flori de sânzâiene a rezonat cu ziua senină de vară şi cu emoţia tuturor creştinilor închinători, ne-a transmis de la faţa locului Doina Ciobanu de la TRINITAS TV.

La sfintele slujbe prilejuite de hram au fost prezenţi, de asemenea, stareţi şi stareţe din toate mănăstirile eparhiei precum şi oficialităţi judeţene şi locale.

Cuvântul de Învăţătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie.

La finalul slujbei, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mulţumit Arhiepiscopului Tomisului pentru slujire, dar şi credincioşilor şi tuturor care păstrează dreapta credinţă.

După Sfânta Liturghie a avut loc pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe traseul: Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Biserica „Învierea Domnului“ – Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ – Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ Mirăuţi – Biserica „Sfântul Dumitru“ – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ – Catedrala „Naşterea Domnului“ – Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.


Sfântul mucenic Ioan Cel Nou de la Suceava – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente