Mii de credincioși la praznicul Nașterii Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului, a fost sărbătorită de mii de credincioși care au participat la hramurile lăcașelor de cult. De asemenea, în urma apelului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost înălțate rugăciuni pentru pacea a toată lumea, dar mai ales pentru pace în Siria, Egipt și alte zone ale Orientului Mijlociu.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, Mănăstirea Măgura-Jina din județul Sibiu și-a sărbătorit hramul din acest an în mod deosebit, prin vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii de la 1200 de metri altitudine.

Mulțimile de credincioși veniți din localitatea Jina, dar și din alte părți ale țării, l-au întâmpinat pe IPS Mitropolit Laurențiu, alături de obștea mănăstirii și de soborul de preoți. Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat rânduiala tunderii ca rasofore pentru trei viețuitoare din mănăstirea sibiană, îndrumate de maica stareță Olimpiada Barbu. Cele trei viețuitoare au fost îmbrăcate în hainele specifice acestui rang și au intrat astfel în treapta pregătitoare pentru primirea îngerescului chip al monahismului. După rânduiala tunderii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a felicitat pe cele trei rasofore pentru alegerea făcută și le-a îndemnat să fie alături mereu de maica stareță și de întreaga obște în ascultare, în rugăciune și în toate lucrările duhovnicești și administrative de la mănăstire.

A urmat Sfânta Liturghie în prezența obștii monahale și a credincioșilor veniți în vârf de munte pentru a se ruga și a primi binecuvântare pe aceste meleaguri alese. Din soborul de preoți au făcut parte arhimandritul Visarion Joantă, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, duhovnicul mănăstirii Măgura-Jina, ieromonahul Nicon Sturza, protopopul de Săliște, Ioan Ciocan, și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din București, care au înfrumusețat slujba cu minunatele cântări bizantine.

Maica Fiului Ceresc

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului în Ortodoxie și despre rolul Sfintei Fecioare în istoria mântuirii și în viața duhovnicească a fiecărui credincios. Părintele Mitropolit a evidențiat și faptul că începutul anului bisericesc este marcat de praznicul Nașterii Maicii Domnului, așa cum praznicul Adormirii Maicii Domnului din 15 august este ultimul din anul bisericesc.

„Maica Domnului a fost acea ființă pe care Dumnezeu a rânduit să vină în lume în urma rugăciunii părinților ei, Ioachim și Ana. Ei au făcut parte din rânduiala dumnezeiască, dar au fost puși la încercare, pentru a nu veni bucuria darului ceresc asupra lor fără o insistență permanentă din partea lor, fără o rugăciune statornică. S-au rugat până la adânci bătrâneți ca Dumnezeu să le dea un semn că nu sunt pedepsiți cu stingerea neamului. Dumnezeu le-a binecuvântat rugăciunea prin nașterea Sfintei Fecioare. Maica Preacurată a fost dusă la templu și închinată Celui care a trimis-o în lume. Sfânta Fecioară este cea prin care Fiul lui Dumnezeu, a doua Persoană a Sfintei Treimi a venit în lume. Sfânta Treime S-a arătat la stejarului lui Mamvri, dar acum Dumnezeu S-a făcut cunoscut omenirii printr-o micșorare. Fiul lui Dumnezeu a acceptat să se unească cu umanitatea luată din Sfânta Fecioară. Pogorârea Sfântului Duh a înrâurit-o, încât din pântecele ei S-a născut în chip cu totul supranatural, un Prunc care a fost și Dumnezeu și om”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

La sfârșit, soborul și credincioșii au înconjurat biserica, iar ierarhul a stropit lăcașul de cult cu apă sfințită.

Mănăstirea Măgura-Jina a fost înființată în 1992, prin eforturile fostei starețe Maria Streulea, trecută la cele veșnice în 2009. Monahia Maria era originară din Jina și a fost viețuitoare la Râmeț. După decretul comunist din 1959, a fost izgonită din mănăstire, dar dorința de a viețui după pravila monahală i-a rămas în suflet. După Revoluția din 1989, monahia Maria a înființat, la câțiva kilometri de Jina, pe locuri minunate, dar izolate și greu accesibile, actuala mănăstire. În prezent, obștea numără 20 de maici, care se nevoiesc cu ascultarea în ateliere de croitorie și pictură, dar și la treburile gospodărești.

Hram la Piatra Fântânele

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent la hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi. La sărbătoare au venit credincioși din Bucovina, Maramureș, Valea Bârgăului, Valea Someșului, Bistrița, precum și din alte zone.

IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit miilor de credincioși prezenți la hramul mănăstirii, despre însemnătatea sărbătorii.

„Nașterea oricărui copil e prilej de bucurie! Cu atât mai mult nașterea Născătoarei de Dumnezeu aduce bucurie absolut la toată lumea. Maica Domnului, a cărei naștere o prăznuim astăzi, a avut iubire jertfelnică întâi de toate față de Preaiubitul Său Fiu. L-a iubit cum nu-L putem iubi niciunul dintre noi: până la Cruce! A fost credincioasă până la capăt Fiului ei, și atunci când a fost sub crucea Mântuitorului Hristos a fost dăruită ca Maică întregii lumi creștine, pentru că Domnul Hristos, uitându-se la Ioan, ucenicul iubit, i-a zis: «Fiule, iată mama ta» și atunci ne-a făcut fii ai Maicii Domnului, pe noi, pe toți”, a arătat ierarhul.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a îndemnat totodată pe credincioși să nu se ferească de nașterea de copii în condițiile în care populația României și a Europei este în declin. La finalul slujbei, ierarhul a acordat diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările de construcție ale mănăstirii de la Piatra Fântânele.

Sfințirea Paraclisului „Sfântul Pahomie de la Gledin”

Slujbele dedicate hramului de la Piatra Fântânele au început încă din seara zilei de sâmbătă, 7 septembrie, cu slujba Vecerniei și a Utreniei săvârșite de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În ziua hramului, IPS Andrei a oficiat și sfințirea Paraclisului din incinta mănăstirii, paraclis cu hramul „Sfântul Pahomie de la Gledin”. Slujba de binecuvântare a avut loc înainte de oficierea Sfintei Liturghii. Paraclisul este situat în noul corp de chilii, ridicat între anii 1995-2008. Lucrările au fost efectuate de meșteri din localitatea maramureșeană Groșii Țibleșului. În anul 2009, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat locașul de cult pentru a se putea săvârși aici sfintele slujbe, mai ales pe timpul iernii. Iconostasul a fost sculptat de meșterul Ionel Pop din Groșii Țibleșului, iar pictura în stil bizantin a fost executată între anii 2008-2010.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este situată la cota 1.200 metri, în Pasul Tihuța. Biserica din lemn a mănăstirii a fost construită în 1928, prin aprobarea înființării unei mănăstiri de călugări și a funcționat până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. Așezământul monahal a fost înființat în 1928, dar a fost închis în 1960. Abia în 1995 a fost reînființată ca mănăstire de maici, la inițiativa vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. În prezent, cu susținerea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, prin râvna și munca credincioșilor și a celor 22 de viețuitoare, împreună cu maica stareță Pamfilia Solcan și cu duhovnicul Gavril Horț se desfășoară lucrările de ridicare a bisericii noi, ce poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”. În prezent se lucrează și la împrejmuirea mănăstirii cu zid de piatră.

Hram la Mănăstirea Recea

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, județul Mureș.

Mănăstirea s-a ridicat în apropierea municipiului Târgu-Mureș ca o mândră zidire românească, o pecete spiritual-creștină ce se alătură, unică în felul ei, noilor mănăstiri ce sfințesc pământul românesc. Obștea numeroasă de maici, care însuflețește mănăstirea, sub conducerea stareței, stavrofora Cristina Chichernea, se nevoiește întru toate spre a urma sfinților, dând astăzi o puternică mărturie creștină în spațiul românesc.

Mii de credincioși din toate împrejurimile târgumureșene s-au adunat în această zi de hram pentru a se ruga Maicii Domnului și pentru a slăvi cu inima și cu întreg cugetul lor primul eveniment din iconomia mântuirii noastre: nașterea celei mai curate ființe de pe pământ, capabilă să primească în pântecele ei pe necuprinsul Dumnezeu.

În cuvântul său de învățătură, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Maica Domnului se află acum lângă Tronul Preasfintei Treimi. Când «Femeia îmbrăcată în soare» intervine pentru noi, Ea este ascultată, căci «mult pot rugăciunile Maicii pentru îmblânzirea Stăpânului ceresc». De aceea, să ne ghemuim la pieptul Preacuratei cu suflet de copil, pentru că Ea știe mai bine ca oricare altul să ne mângâie fruntea, să ne alunge oboseala și să transforme tristețea noastră în surâs de fericire”.

Farmecul sărbătorii închinate Maicii Domnului a fost întregit și de prezența coralei „Andrei Mureșanu” a Catedralei „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, condusă de arhid. prof. Cornel Pop, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. De asemenea, diaconul Ioan Lassel a fost hirotonit preot, pe seama Parohiei Archita, Protopopiatul Sighișoara, județul Mureș.

Sâmbătă, 7 septembrie, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost în mijlocul credincioșilor din localitatea Morești, județul Mureș, unde a participat la măreața sărbătoare a reîntâlnirii fiilor satului. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, IPS Irineu a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat lângă biserică.

Bisericuța din satul Morești a fost ridicată, prin jertfelnicia credincioșilor parohieni, în anul 1883, având ca patroni spirituali pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Are formă de navă, fără abside, cu altarul orientat spre răsărit, tavanul plat și turlă deasupra intrării în biserică. Este alcătuită din tindă, pronaos, naos și altar.

La sărbătoare au participat sute de credincioși veniți din toate colțurile țării pentru a revedea pe cei dragi de acasă și pentru a împărtăși bucuria reîntâlnirii cu cei cunoscuți. Frumusețea Dumnezeieștii Liturghii a fost întregită de hirotonirea ca diacon a teologului Ioan Lassel.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Irineu a rostit un frumos cuvânt de învățătură despre semnificația numelui de creștin în spiritualitatea ortodoxă românească. De asemenea, a felicitat pe parohul Marius Negrușa pentru misiunea rodnică pe care o desfășoară în slujba Sfintei Biserici strămoșești, precum și pe credincioșii moreșteni, vrednici ostenitori pe cărările mântuirii.

Binecuvântare la Cizer

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Cizer, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult începând cu anul 2011 și a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară ridicat în curtea bisericii. La slujbă au participat, alături de parohul Ananie Pojar, preoții din parohiile învecinate, precum și numeroși credincioși din localitate și parohiile vecine. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Petroniu a hirotonit preot pe diaconul Călin Blaga, acesta urmând a sluji ca preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău. De asemenea, în cadrul ecteniei întreite au fost înălțate lui Dumnezeu rugăciuni pentru pace.

Situată în extremitatea sud-vestică a județului Sălaj, localitatea Cizer este atestată documentar pentru prima dată la anul 1219.

Un edificiu important din localitatea Cizer, dar și pentru întreaga Transilvanie, este biserica de lemn ridicată în anul 1773. Meșterul care a ridicat această biserică este Vasile Nicula Ursu, cel care, sub numele de Horea, a intrat în istoria națională ca martir al răscoalei țărănești din 1784, alături de Cloșca și Crișan. În anul 1968, biserica a fost mutată și restaurată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Biserica actuală, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ridicată între anii 1940-1948.

Hram la mănăstirea din Ciucea

Mănăstirea din localitatea clujeană Ciucea a fost, de praznicul Nașterii Maicii Domnului, în sărbătoare. Obștea monahală și credincioșii din zonă s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințiului Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfințitul Vasile Someșanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, arătând importanța Maicii Domnului pentru toți creștinii.

„Astăzi Biserica îi cântă Maicii Domnului cântări de bucurie și de adâncă recunoștință pentru că prin nașterea ei a venit bucurie la toată lumea. Din Maica Domnului s-a născut Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeu care, călcând blestemul a adus binecuvântare și stricând moartea ne-a dăruit nouă viață veșnică”, a spus ierarhul.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea se află la jumătatea distanței dintre orașele Cluj-Napoca și Oradea. Așezământul monahal a fost înființat în anul 1939, la dorința testamentară a poetului Octavian Goga. De-a lungul timpului au existat perioade în care a fost închisă, așa cum s-a întâmplat în 1945, dar a fost reînființată în 1994. Mănăstirea are o biserică de lemn, monument istoric, ce a fost adusă din comuna Gălpâia, județul Sălaj.

Sărbătoare la Rozavlea

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat în localitatea natală, Rozavlea Maramureșului, la împlinirea a 10 ani de la vizita istorică a patriarhilor de vrednică pomenire, Teoctist al României și Petros VII al Alexandriei Egiptului. Cu acest prilej, PS Iustin Sigheteanul a hirotonit preot pe diaconul Simion Smicala, care va păstori credincioșii din nou înființata Parohie Salta – Rozavlea, a treia parohie pentru cele 1100 de familii din localitate. Fiecare parohie are propria biserică, pe lângă acestea existând și o valoroasă biserică monument istoric de la 1717, care se află în plin proces de restaurare.

În final, mulțumind lui Dumnezeu, Maicii Domnului, precum și credincioșilor pentru frumusețea sărbătorii, protopopul Grigore Andreica a oferit PS Iustin Sigheteanul, în semn de prețuire, o frumoasă icoană cu Nașterea Maicii Domnului, pictată în stilul picturii aflate în bisericile vechi de lemn din Maramureș.

Apoi, PS Iustin Sigheteanul a săvârșit Slujba Vecerniei în Parohia Surdești și a instalat pe noul preot transferat în această parohie, de la 1 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente