Mii de credincioşi la hramul Mănăstirii Neamţ

Mii de credincioși din întreaga țară au participat astăzi, 09 iunie 2016, la hramul Mănăstirii Neamț (Sărbătoarea Înălţării Domnului). Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

STF_0594

Priveghere de hram

Sărbătoarea hramului a început aseară prin oficierea Slujbei Privegherii, în jurul orei 18:00.

Slujba a fost oficiată, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Liturghie arhierească

În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre pe o scenă special amenajată în curtea aşezământului monahal.

Soborul a fost format din: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit credincioşilor despre trei aspecte prin care fiecare creștin poate fi mărturisitor al lui Hristos:

Eroii neamului pomeniţi la Mănăstirea Neamţ

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

2 (8)Mănăstirea Neamţ are ca hram sărbătoarea Înălţării Domnului. De peste şase secole, acest praznic împărătesc a devenit prilej de pelerinaj pentru credincioşi din toate zonele ţării, care vin la Mănăstirea Neamţ să participe la slujbe şi să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum şi la moaştele Sfântului Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului necunoscut.

 

Comentarii Facebook


Știri recente