Mii de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Timișeni

Hram Timişeni

Cu prilejul sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Timișeni, una dintre cele mai reprezentative vetre monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, şi-a serbat ocrotitorul, pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de PS Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Eparhiei.

Programul liturgic a debutat încă din ajunul sărbătorii, cu oficierea Vecerniei Mari, unită cu Litia, de un sobor de preoți de la Centrul eparhial, ieromonahi și preoți din cadrul eparhiei. La finalul slujbei, părintele Marius Florescu a rostit o omilie în care a vorbit despre situația culturală și politică a provinciei romane Palestina din vremea lui Irod Antipa, în timpul căruia a trăit și predicat ultimul proroc al Vechiului Testament, Sfântul Ioan, Înaintemergătorul Domnului.

În continuarea exortației, părintele consilier Zaharia Pereș a transmis pelerinilor prezenți gândurile de prețuire ale Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, față de obștea și ostenitorii mănăstirii, precum și față de toți închinătorii creștini, iubitori de spiritualitate ortodoxă.

Serviciul religios din ziua hramului a fost încununat cu oficierea Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul,. După otpustul slujbei, Preasfinția Sa a vorbit despre martiriul Sfântului Ioan, ca expresie a responsabilității propovăduirii mesajului divin.

Mănăstirea Timișeni, mărturie de viață monahală în Banat

în primii ani de existenţa ai aşezământului monahal de la Timişeni, acesta a avut statutul de metoc al Mănăstirii de la Partoş.

Pentru buna şi corespunzătoarea funcţionare a aşezământului, în anul 1946 a fost construită o clădire cu 18 încăperi pentru chilii şi ateliere. Apoi, în 1947 a fost ridicată trapeza şi bucătăria, iar în 1950 alte clădiri pentru trebuinţele gospodăreşti.

Astăzi, obștea mănăstirii numără 40 de viețuitoare, care mențin și duc mai departe flacăra credinței ortodoxe în partea de Vest a țării.

Comentarii Facebook


Știri recente