Mihai Viteazul a fost pomenit la Biserica memorială din Alba Iulia

Arhiepiscopul Irineu a oficiat marți o slujbă de pomenire pentru Mihai Viteazul în Biserica memorială amplasată pe locul fostei catedrale ctitorite de domnitor la Alba Iulia.

Comemorarea a avut loc în contextul împlinirii, în data de 9 august, a 421 de ani de la asasinarea domnitorului. Ierarhul a oficiat mai întâi Paraclisul Maicii Domnului.

Biserica memorială „Mihai Viteazul” poartă hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul”, fiind construită pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe a Transilvaniei și al Catedralei ridicate de Mihai Viteazul.

După slujba de pomenire, ierarhul a rostit un cuvânt de omagiere a Voievodului Mihai Viteazul, primul domnitor care a realizat unirea Țărilor Române în anul 1600.

Titulatura folosită de voievod era: „Domn al Țării Românești şi Ardealului şi a toată Țara Moldovei”

Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceleiași steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoților şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe egumenul Ioan de la Prislop.

Mihai Viteazul a fost asasinat în data de 9 august 1601, la Câmpia Turzii.

Capul său a fost luat de unul dintre căpitani şi înmormântat apoi de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște.

Pe lespedea mormântului este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești şi Ardealului şi Moldovei”.

Prima unire a românilor sub Mihai Viteazul s-a făcut și „prin tainica lucrare a preoților”, explică Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

La Muzeul Municipiului București, îl poți privi în ochi pe Mihai Viteazul, cu ajutorul unui exponat 3D realizat de sculptorul Radu Tudor Panait.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente