Mihai Eminescu, omagiat în ținutul Botoșaniului

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat, în urmă cu două zile, în localitatea Vorona din județul Botoșani, cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la nașterea sa, informează „Ziarul Lumina”. La Botoșani și Ipotești au avut loc o serie de manifestări culturale și religioase în cadrul cărora s-a evocat personalitatea marelui poet și s-a citit din creațiile eminesciene.

„Zilele Eminescu” au debutat marți, 14 ianuarie 2014, în localitatea Vorona din județul Botoșani. Aceasta pentru că mama poetului național, Raluca Iurașcu, s-a născut la Joldești – Vorona. La șezătoarea culturală din Așezământul social „Sfântul Nicolae” al parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Vorona-Centru au participat poeți din țară și de peste Prut care au evocat personalitatea lui Eminescu și au ascultat recitalurile susținute de elevii de la școala din localitate. „Ne-am bucurat de participarea academicianului Nicolae Dabija din Basarabia, însoțit de oameni deosebit de sensibili și receptivi la versul eminescian, dar și la tot ce înseamnă românesc și creștinesc. Printre mărturisirile de suflet, invitații au remarcat muzicalitatea versului eminescian, pe care au păstrat-o și dăruit-o mai departe în locurile din care au venit. Cel mai bun mod de a-l cinsti pe Eminescu este să-i cunoaștem opera și viața, deoarece uneori ne dăm seama că știm atât de puțin despre cel care a scris atât de profund în limba română. Acad. Nicolae Dabija a mărturisit că nu a venit de dincolo de Prut, ci „din patria lui Eminescu în patria lui Eminescu”. Acad. Nicolae Dabija a subliniat că, de fapt, românii aflați pe ambele părți ale Prutului nu sunt frați, ci sunt totuna, pentru că avem același Eminescu, același Ștefan cel Mare și același Enescu. În anii în care alții ne-au ținut despărțiți, cuvintele limbii române au făcut pod peste Prut. Eminescu ne-a ținut împreună, el însemnând reperul pentru românii care au fost duși departe de țară. Acad. Nicolae Dabija a adresat și o mulțumire în mod deosebit Botoșaniului și Voronei pentru că îl păstrează pe Eminescu, îl cinstesc și îl fac cunoscut generațiilor următoare”, a relatat pr. paroh Cristian Ștefan.

Rugăciune la Biserica Uspenia și la Ipotești

Copiii care alcătuiesc Cenaclul „Hyperion”, al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, au recitat cu acest prilej poezii eminesciene. De asemenea, s-au ascultat și melodii care îl omagiază pe Eminescu, în interpretarea regretaților Doina și Ion Aldea Teodorovici. În cele din urmă, s-au ascultat câteva melodii cu versuri eminesciene în interpretarea coralei „Raluca Iurașcu” și câteva melodii populare românești din zonă, interpretate de grupul „Arcașii lui Ștefan”. „Înainte de a ne îndrepta înspre Mănăstirea Vorona, s-a oficiat o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu și a părinților Gheorghe Eminovici și Raluca Iurașcu Eminovici. Acest moment de rugăciune a fost plin de sensibilitate, atât pentru oaspeți, cât și pentru copiii și tinerii care au participat în număr mare, ca și în ceilalți ani, la manifestările de la Vorona”, a mai spus pr. Cristian Ștefan.

Ieri, 15 ianuarie 2014, la Biserica Uspenia din Botoșani, lăcașul de cult unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu, s-a oficiat o slujbă de Te Deum. Programul „Zilelor Eminescu” a continuat cu Parastasul săvârșit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Ipotești, Protopopiatul Botoșani, în apropierea căreia se află Casa Memorială a familiei Eminovici. În Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Memorialului Ipotești s-au desfășurat mai multe manifestări culturale și artistice, în cadrul cărora s-au prezentat cărți și s-a vizitat expoziția de bunuri culturale mobile din patrimoniul Memorialului Ipotești.

Comentarii Facebook


Știri recente