Miercuri se împlinesc 377 ani de când moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași

Miercuri, 13 iunie 2018, se împlinesc 377 ani de când au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași. Arhiepiscopia va marca acest moment prin mai multe manifestări.

Programul aniversării va începe cu Sfânta Liturghie oficiată de PS Calinic Botoșăneanul în Catedrala Mitropolitană. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor va săvârși la final o slujbă de pomenire pentru domnitorul Vasile Lupu și familia sa.

Începând cu ora 18.00, va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor Serile Doxologia.

La Muzeul Mitropolitan din Iași, seara va debuta cu vernisajul expoziției „Sfânta Parascheva de la Iași – Mărturii scrise”.

În cadrul expoziției va putea fi văzută o fotocopie a documentului care atestă donarea moaștelor Sfintei Parascheva de către Patriarhul Partenie I al Constantinopolului, Domnitorului Vasile Lupu al Moldovei.

În continuare, va avea loc Conferința Binefacerile Sfintei Parascheva”. 

Pr. prof. univ. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iași, Arhim. Dosoftei Șcheul, Mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, Arhim. Valerian Radu, preot slujitor al Catedralei Mitropolitane, și Pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, vor evoca cele mai importante momente din viața Sfintei Parascheva.

Ei vor aminti minunile săvârșite de ocrotitoarea Moldovei asupra celor care se închină la sfintele sale moaște și vor prezenta aspecte importante legate de aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva.


În anul 1641, după ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, cârmuitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu membrii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spune în „scrisoarea sinodicească”.

Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei). Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.

Foto credit: Oana Nechifor / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente