Mica Unire sărbătorită la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au marcat împlinirea celor 155 de ani de la Unirea din 24 ianuarie 1859 printr-un program special, menit să evoce și să valorifice acest moment important din istoria poporului român, după cum a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

În deschiderea manifestărilor, domnul profesor de istorie Alin Oros a prezentat contextul istoric premergător actului unirii, precum și consecințele acestui act pentru evoluția istorică, culturală și spirituală a poporului român. La rândul lor, elevii Denisa Bitiș și Șerban Raț, din clasa a VIII-a B, au evocat momentul unirii printr-un bogat material powerpoint.

Întrucât toate evenimentele legate de procesul unirii îl au ca protagonist pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, elevul Nicolae Curta din clasa a XII-a a interpretat o baladă populară prin care a redat trăsăturile domnitorului român, așa cum a fost acesta perceput de poporul de rând. Tabloul personalității lui Alexandru Ioan Cuza a fost completat, apoi, printr-un recital de poezii specifice susținut de elevii Paul Oros, Marius Lichințeanu, Denisa Bițiș și Tania Tabora.

Momentul poetic a fost urmat de un recital de cântece patriotice, susținut de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, cântece care au trezit în sufletele celor prezenți sentimente profunde legate de credință, țară și neam, iar la final cadrele didactice și elevii prezenți s-au prins într-o horă a Unirii, simbolizând prin aceasta comuniunea cu întregul neam românesc de pretutindeni.

Cu sensibilitatea și inocența specifică vârstei, elevii claselor a II-a A și a II-a B, coordonați de învățătoarele Viorica Brege și Maria Tirpe, au deslușit înțelesurile evenimentului istoric din lectura Cuza Vodă și Unirea, înțelesuri care au prins culoare, materializându-se într-o frumoasă expoziție de desene tematice realizate de ei. Și pentru a-și exprima bucuria evenimentului aniversat, cu stegulețe în mâini, s-au prins și ei într-o mare horă a unirii în curtea școlii.

Tot în această zi de 24 ianuarie 2014, un echipaj format din 3 elevi ai liceului au participat la concursul județean de istorie cu tema La vremuri noi, om nou – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar un grup de elevi, împreună cu Părintele Prof. Radu Rus, directorul Liceului, l-au însoțit pe Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la manifestările organizate în centrul municipiului Oradea, în cinstea Unirii Principatelor.

Unitatea statală a României moderne, stabilită la 24 ianuarie 1859 și desăvârșită la 1 decembrie 1918, are ca bază de neclintit unitatea spirituală de neam, de limbă și de credință, căreia creștinismul ortodox românesc i-a dat conștiință națională, vie și activă, în cadrul Bisericii noastre străbune de peste 2000 de ani. De aceea, atunci când sărbătorim Unirea Principatelor Române, nu trebuie să uităm că ea a fost posibilă prin rugăciunile și prin participarea totală și plină de dragoste a Bisericii noastre străbune din Muntenia și din Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente