Mesajul Președintelui României la întronizarea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei

Mesajul Președintelui României, domnul Traian Băsescu, cu prilejul ceremoniei de întronizare a Înaltpreasfinției sale Ciprian Câmpineanul, Arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, 10 martie 2013:

Îmi revine deosebita onoare și bucurie de a vă transmite salutul meu călduros, însoțit de cele mai sincere felicitări cu prilejul alegerii Înaltpreasfinției voastre în înalta demnitate de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Este un eveniment important pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru credincioșii pe care îi veți păstori. Este, în același timp, un prilej de bucurie pentru toți cei care vă întâmpină ca nou arhiereu, și doresc să mă alătur dumneavoastră, prin acest mesaj, pentru a vă împărtăși emoția.

Alegerea Înaltpreasfinției voastre în înalta demnitate de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prin decizia Sfântului Sinod, reprezintă începutul unei noi misiuni, cu responsabilitățile și provocările sale, dar și continuarea activității pastorale desfășurate de Înaltpreasfinția sa Epifanie, în cei 37 de ani de arhierie.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei are o semnificație aparte pentru ortodoxia românească, fiind una dintre cele mai vechi eparhii din România, atestată istoric în anul 1502, în timpul domnitorului Radu cel Mare al Țării Românești. De-a lungul timpului, identitatea acestei eparhii – ridicată la rang de Arhiepiscopie în 2009, prin grija Preafericirii Sale, Părintele Patriarh Daniel – a fost modelată de prezența unor sfinți părinți, cărturari și ierarhi care au îmbogățit patrimoniul spiritual și cultural al acestui loc. Tot în această eparhie au funcționat seminarii și scoli de cântăreți, care au pregătit generații de teologi valoroși. Toate acestea reprezintă contribuții la binele comun, pe care Biserica Ortodoxă continuă să le cultive în societate, prin educație, prin activitatea filantropică și prin transmiterea înaltelor valori pe care le reprezintă.

Astăzi, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei este o eparhie modernă, conștientă de provocările pe care modernitatea le implică atât în planul vieții religioase, cât și în relația cu societatea. Am subliniat mereu rolul formativ al valorilor creștine în spațiul public și sunt convins că, grație experienței pe care ați acumulat-o în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române în raport cu celelalte biserici și culte, veți continua să încurajați dialogul și cooperarea, pentru binele comun.

Doresc să adresez încă o dată urările mele cele mai calde membrilor Sfântului Sinod și tuturor credincioșilor care participă astăzi la acest eveniment solemn, rugându-vă să primiți, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Ciprian, sincere felicitări împreună cu urări de slujire rodnică în înalta demnitate pe care v-a încredințat-o Biserica!

La mulți ani!

Traian Băsescu

Președintele României

Comentarii Facebook


Știri recente