Mesajul Președintelui României cu prilejul aniversării primului an de la întronizarea Preafericitului Daniel

Preafericite Părinte Patriarh,

Am deosebita bucurie de a vă adresa cele mai calde urări de slujire rodnică și viață îndelungată, cu prilejul aniversării primului an de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.Aniversarea primului an de slujire ca patriarh este o zi importantă pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Respectul și urările mele, în numele statului român, se adresează persoanei Preafericirii Voastre și, prin persoana Preafericirii Voastre, întregii Biserici Ortodoxe Române.Doresc să-mi exprim totodată deplina apreciere pentru lucrarea Preafericirii Voastre și pentru implicarea Bisericii Ortodoxe Române în susținerea celor care au nevoie de grija și ocrotirea Bisericii, în viața culturală, în educație, în dialogul interconfesional și interreligios.Am văzut cum, în momente foarte dificile, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea sinistraților. Mă refer nu numai la ajutorul material, ci și la apelul pe care l-a făcut pentru a trezi solidaritatea noastră cu cei aflați în nevoie.

Apreciem participarea Bisericii Ortodoxe Române, alături de celelalte culte, la educația tinerilor, întrucât Biserica este creatoare și purtătoare a valorilor morale în societate. Este un reper care cultivă respectul față de valori și are astfel respectul nostru.Organizarea de noi episcopii și parohii în diaspora, din Spania până în Australia și Suedia, a reprezentat o prioritate evidentă în acest prim an de patriarhat al Preafericirii Voastre. Trebuie să subliniez importanța existenței acestor centre eparhiale în străinătate pentru formarea comunităților românești și pentru legătura lor cu țara, cu tradițiile și cu realitățile românești. Această prezență nouă în străinătate corespunde și rolului pe care Biserica Ortodoxă Română îl poate avea în Europa întrucât constituie cea mai mare comunitate ortodoxă din Europa. Biserica – „factor al păcii sociale”, alături de celelalte Biserici și culte, conform noii Legi a cultelor, reprezintă o altă dimensiune a prezenței Bisericii Ortodoxe Române în societate.Cunoscând semnificația pe care o acordați comunicării valorilor creștine într-o societate deschisă, prin extinderea rețelei Radio Trinitas și prin înființarea Televiziunii Trinitas, putem spune că Biserica Ortodoxă Română a intrat în epoca comunicării moderne, răspunzând așteptărilor propriilor ei credincioși.

Având în vedere participarea ortodoxiei la identitatea marii familii europene, din care România face parte și prin patrimoniul său spiritual, sunt convins de însemnătatea contribuției responsabile și benefice a Bisericii Ortodoxe Române, sub păstorirea Preafericirii Voastre, la dezvoltarea întregii societăți românești.

La mulți ani, Preafericite Părinte Patriarh!

Traian Băsescu

Președintele României

Comentarii Facebook


Știri recente