Mesajul Preafericitului Părinte Daniel la Conferința „Familia: teologie paulină și viziune contemporană”

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Conferința „Familia: teologie paulină și viziune contemporană”, Veria, 25-28 iunie 2009:

Înaltpreasfințite Părinte Pantelimon,

Mitropolit de Veria, Naussa și Kampania,

Distinși participanți,

Viața familiei se sfințește prin iubirea Sfintei Treimi

Una dintre învățăturile principale ale Sfântului Apostol Pavel privește legătura tainică între viața în familie și viața în Biserică. Astfel, în epistola către Efeseni, comparând cele două realități ale existenței umane în Hristos Domnul, Apostolul neamurilor spune despre nuntă: „Taina aceasta” – a unirii bărbatului cu femeia într-un trup, după porunca lui Dumnezeu – „mare este; iar eu zic în Hristos și în Biserică” (Efeseni 5, 32). În acest sens, trebuie înțeleasă și cultivată legătura sfântă care există între taina familiei și taina Bisericii ca viață în comuniune. Faptul că Dumnezeu Fiul Cel veșnic al Tatălui ceresc S-a născut în istorie din femeie ca un copil și a crescut într-o familie ne arată de ce toți termenii de bază în Biserică sunt împrumutați din familie: părinte spiritual, mamă sau maică spirituală, frate și soră spirituală, fiu și fiică spirituală. Prin urmare, fără taina familiei nu poate fi înțeleasă nici taina Bisericii ca familie spirituală a iubirii frățești în Hristos, Fiul Tatălui ceresc, născut ca Om din Mamă-femeie.

Însă pentru că a slăbit credința în taina iubirii lui Dumnezeu pentru om, astăzi, familia naturală, tradițională, se află în criză, în mutație spre un viitor incert și confuz. Individualismul și orgoliul libertății egoiste împiedică afirmarea vieții umane ca existență în comuniune și solidaritate, iar vocația sfântă a familiei credincioase ca mediu al creșterii spirituale și al mântuirii este adesea uitată.

În fața acestor probleme, Bisericile Ortodoxe trebuie să dea un răspuns comun apărând valoarea familiei ca viață binecuvântă de Dumnezeu cu scopul dobândirii mântuirii și a vieții veșnice. Niciodată familia nu poate fi redusă la aspectele ei: biologic, juridic, psihologic, sociologic sau cultural, întrucât ea este mai mult decât toate acestea laolaltă și le transcende tocmai pentru că iubirea din familie are vocația de a fi în lume pregătire spre a participa la iubirea divină veșnică a Preasfintei Treimi, ca taină a comuniunii eterne a Tatălui și Fiului în bucuria Sfântului Duh. În acest sens, copii născuți în familie și botezați în Biserică în numele Sfintei Treimi pot fi viitori cetățeni ai împărăției eterne a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh.

În această perspectivă, este mai mult decât evidentă actualitatea învățăturii Sfântului Apostol Pavel despre legătura dintre familie și Biserică, temă centrală a congresului internațional „Familia: teologie paulină și viziune contemporană”, organizat de Sfânta Mitropolie de Veria, Naousa și Kampania. Suntem încredințați că lucrările acestui congres vor fi încununate de succes și vor ajuta toate Bisericile Ortodoxe surori să dea, împreună, mărturie vie despre vocația sfântă și valorile multiple ale familiei ca expresie a vieții binecuvântate de Hristos prin Biserica Sa.

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente