Mesajul PF Parinte Patriarh Daniel la hirotonia si intronizarea primului episcop ortodox roman in Spania si Portugalia

„Ascultati pe mai-marii vostri si va supuneti lor, fiindca ei privegheaza pentru sufletele voastre, avand sa dea de ele seama” (Evrei 13, 17).

Inaltpreasfintiile si Preasfintiile Voastre,

Preasfintite Parinte Timotei,

Preacuviosi si Preacucernici parinti,

Iubiti credinciosi,

H r i s t o s a i n v i a t !

Biserica Ortodoxa Romana a marcat astazi, la Alcala de Henares, o noua etapa in dezvoltarea si organizarea ei, prin hirotonia si intronizarea Preasfintitului Parinte Timotei Lauran, ca primul episcop al romanilor din nou infiintata Episcopie a Spaniei si Portugaliei.

Hirotonirea Preasfintiei Sale se infaptuieste, in mod firesc, in urma numeroaselor solicitari adresate de clericii si credinciosii romani, stabiliti intr-un numar tot mai mare in aceasta parte de lume, de a avea un „pastor si invatator” (Efeseni 4, 11), pentru a raspunde nevoilor spirituale si a reprezenta comunitatile romanesti in fata institutiilor bisericesti si de Stat din Spania si Portugalia.

In acest sens, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa din 22 octombrie 2007, a aprobat infiintarea si organizarea Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, cu sediul la Madrid, ca eparhie sufragana a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, iar, in data de 5 martie 2008, a ales in demnitatea de ierarh al acestei Eparhii pe Preacuviosul Protosinghel Timotei Lauran, exarhul manastirilor din Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale.

Preasfintitul Parinte Timotei este unul dintre cei mai tineri ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, insa, in pofida acestui fapt, cunoaste foarte bine realitatile religioase ale Europei Occidentale, din 2005 detinand functia de exarh al manastirilor si membru al Consiliului Mitropolitan de la Paris.

Experienta acumulata in perioada petrecuta in mijlocul credinciosilor din Occident, la care se adauga formarea teologica dobandita in timpul studiilor efectuate in tara si in strainatate, il recomanda pe Preasfintitul Timotei Lauran ca un bun „iconom al tainelor lui Dumnezeu” (I Corinteni 4, 1), care, incepand de astazi, are indatorirea sa poarte de grija tuturor fiilor sai duhovnicesti, facandu-se fiecaruia in parte „pilda” (I Petru 5, 3) de invatatura, slujire, povatuire, smerenie si dragoste, lucrand cu „frica si cu cutremur” (Filipeni 2, 12) la mantuirea sufletelor credinciosilor incredintati spre pastorire. Totodata, Preasfintia Sa are datoria conlucrarii in Sinodul mitropolitan cu ceilalti ierarhi, precum si responsabilitatea de a mentine comuniunea deplina cu Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Preasfintite Parinte Timotei,

Nadajduim ca inalta demnitate episcopala pe care ati primit-o, precum si marea incredere acordata de ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Va intaresc in responsabilitatea slujirii arhieresti la care ati fost chemat de Sfanta noastra Biserica, ca arhipastor al clericilor si credinciosilor din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, si ca ierarh in Biserica Ortodoxa soborniceasca, potrivit cuvintelor Sfantului Ignatie Teoforul care invata ca „acolo unde este episcopul este si Biserica”.

Eparhia care V-a fost incredintata astazi este in plin proces de organizare si consolidare in comuniune de iubire frateasca pe calea mantuirii, iar episcopul lucreaza impreuna cu preotii si diaconii sa aduca lumina, pace si bucurie in inimile credinciosilor si sa-i calauzeasca spre Imparatia lui Dumnezeu, pentru ca la vremea potrivita sa poata da toti „raspuns bun” inaintea lui Hristos, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea oamenilor.

Avem convingerea ca lucrarea pastorala pe care o veti desfasura in mijlocul romanilor ortodocsi din eparhia incredintata Preasfintiei Voastre va contribui la pastrarea si promovarea unitatii tuturor fiilor ei duhovnicesti, astfel incat fiecare dintre acestia sa simta ca face parte din Biserica Mama a poporului roman, care cheama pe toti romanii la intelegere, apropiere si dragoste unul catre altul. De asemenea, este foarte necesara cultivarea relatiilor fratesti cu toate comunitatile ortodoxe surori din Spania si Portugalia, cu alte comunitati crestine, mai ales cu Biserica Romano-Catolica majoritara, precum si promovarea relatiilor de cooperare cu autoritatile civile din aceste tari, in folosul intregii societati.

Este cunoscut faptul ca multi romani au emigrat in Spania si Portugalia datorita greutatilor financiare cu care s-au confruntat in tara, in mod special cei tineri. De aceea, consideram ca o atentie speciala trebuie acordata acestora pentru a fi incurajati, cu parinteasca dragoste, sa ramana aproape de Biserica, gasind astfel sprijin pentru rezolvarea problemelor spirituale si familiale pe care le au.

Preasfintia Voastra,

Preasfintite Parinte Timotei, in aceasta zi binecuvantata de Dumnezeu, Va adresam parintesti urari de sanatate si ajutor de la Dumnezeu, de pace si bucurie, rugand pe Hristos Domnul sa Va calauzeasca in lucrarea pastoral-misionara incredintata, revarsand harul Sau Cel sfintitor asupra tuturor clericilor si credinciosilor din Episcopia Spaniei si Portugaliei si asupra tuturor celor care va sprijina in activitatea sfanta pe care o impliniti.

Cu frateasca dragoste in Hristos Cel Inviat si parinteasca binecuvantare,

Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…