Mesajul PF Daniel adresat participanților la cea de-a XII-a sesiune a Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la cea de-a XII-a sesiune a Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice din întreaga lume, Roma, 14 octombrie 2008:

CUVNTUL LUI DUMNEZEU ESTE

SĂMNȚĂ DE SFINȚENIE ȘI VIAȚĂ VEȘNICĂ

Mai întâi de toate dorim să transmitem salutul Nostru călduros tuturor participanților prezenți la cea de a XII-a sesiune a Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice din întreaga lume, întruniți acum la Roma.

Tema acestui Sinod, „Cuvântul lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii”, se situează pe linia preocupării comune a Bisericilor noastre pentru a sublinia și reafirma rolul pe care îl are Cuvântul dumnezeiesc în dinamica misionară a începutului de veac XXI.

În acest sens vă aducem la cunoștință cu bucurie că Biserica noastră Ortodoxă Română, prin glasul unanim al ierarhilor săi, a declarat anul 2008 ca „An jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”. Aceasta subliniază legătura organică și de nedespărțit între Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie, între Cuvântul lui Dumnezeu și Sfânta Euharistie, izvorul hranei celei indispensabile ființării oricărui creștin, singura în măsură să răspundă foamei și setei spirituale care caracterizează pe omul contemporan (cf. Docum. Laboris, 35; 46).

Întregul tezaur liturgic al Bisericii Ortodoxe este profund marcat de cuvintele Scripturii care penetrează deopotrivă rugăciunile și imnele pe care creștinii le aud la slujbele la care participă. Lecturile care au loc în timpul slujbelor noastre cuprind de asemenea o parte considerabilă a cuvintelor inspirate de Dumnezeu prin gura profeților și a apostolilor, din cărțile sapiențiale sau din psalmi. În fruntea celor mai citite pericope din Scriptură în cadrul slujbelor noastre tradiționale se află epistolele Sfântului Apostol Pavel.

Ca semn de cinstire și de prețuire pentru personalitatea și pentru scrierile Sfântului Apostol Pavel, creștinii din România vor avea marea bucurie ca la ceremonia resfințirii Catedralei patriarhale din București, în data de 26 octombrie, să venereze moaștele Sfântului Apostol Pavel aduse de la Veria (Grecia).

Considerăm că, în contextul european secularizat de astăzi, zelul misionar al Sfântului Apostol Pavel ne poate inspira, iar rugăciunile sale ne pot ajuta în activitatea noastră misionară.

În încheiere, dorim deplin succes și roade bogate participanților la cea de-a XII-a sesiune a Sinodului Episcopilor, felicitându-vă pentru tema inspirată pe care ați ales-o spre dezbatere în acest an.

Cu frățească dragoste în Hristos și deosebită stimă,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente