Mesajul Patriarhului la înmormântarea Prof. Cătălina Velculescu – „om de cultură și creștin evlavios”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj la slujba de înmormântare a doamnei profesor universitar Cătălina Velculescu, duminică, 29 noiembrie 2020:


Doamna Cătălina Velculescu, om de cultură și creștin evlavios

Am aflat cu tristețe vestea trecerii din această viață, în ziua de joi, 26 noiembrie 2020, la vârsta de 79 de ani, a distinsei doamne profesor universitar Cătălina Velculescu, cercetător renumit, care și-a dedicat viața studiului culturii medievale românești.

A format mulți tineri în domeniul culturii românești, continuând cu pasiune linia de cercetare academică a marelui profesor Virgil Cândea. A fost cercetător al Academiei Române, la Institutul de istorie și Teorie Literară „George Călinescu” din București și a susținut cursuri la Universitatea de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, la Facultatea de istorie – Centrul de Studii Medievale și la Centrul de excelență în studiul imaginii al Universității din București.

Doamna Cătălina Velculescu a avut o activitate de cercetare intensă în Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Sfântului Sinod și în alte biblioteci bisericești din țară, culegând cu multă migală informații despre copiștii care au activat în mănăstirile românești, despre arta grafică a manuscriselor, dar și despre importanța textelor care au circulat în spațiul românesc. A publicat numeroase volume, studii și articole în domeniul culturii medievale, pe care a studiat-o din perspectiva legăturii dintre text și imagine.

Înzestrată de Dumnezeu cu multe daruri, doamna Cătălina Velculescu rămâne un model de profesor și cercetător iubitor de neam, care a căutat prin activitatea sa științifică să prezinte lumii academice faptul că manuscrisele românești reprezintă izvoare istorice și literare foarte importante care oferă informații inedite despre bogata activitate spirituală prezentă în spațiul românesc.

Însă, mai presus de aceste merite și realizări, doamna Cătălina Velculescu a fost o creștină evlavioasă, apropiată de Biserică, care prețuia mult literatura patristică, deseori evocând în prelegerile sale citate din scrierile Sfinților Părinți.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul roabei Sale, Cătălina, împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, să mângâie familia îndurerată, ucenicii îndoliați și pe toți cei care, astăzi, sunt întristați de plecarea dintre noi a doamnei profesor universitar doctor Cătălina Velculescu.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru toți cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto credit: Ziarul Lumina


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…