Mesajul Patriarhului Daniel la înmormântarea Părintelui Vasile Ailioaei

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Vasile Ailioaei, preot slujitor la biserica Podeanu din București, Protopopiatul Sector 1 Capitală, oficiată sâmbătă, 12 septembrie 2020, orele 13.00, în biserica Parohiei Podeanu din București:


Părintele Vasile Ailioaei (1954-2020) – păstor duhovnicesc care i-a învățat pe credincioși lecția iubirii creștine

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în dimineața zilei de miercuri, 9 septembrie 2020, a Părintelui Vasile Ailioaei, preot slujitor la Parohia Podeanu, Protoieria Sector I Capitală.

Părintele Vasile Ailioaei s-a născut în data de 27 iulie 1954, în satul Topolița comuna Grumăzești, județul Neamț, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. A fost descendent, după mamă, al familiei marelui povestitor Ion Creangă.

A studiat Teologia Ortodoxă la Seminarul Teologic din Caransebeș și la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu. A urmat studiile de doctorat la Institutul Teologic de grad Universitar din București, Secția Teologie Morală.

A fost căsătorit cu doamna Lorica Parascheva Isache, familia lor fiind binecuvântată de Dumnezeu cu doi copii: Daria Aniela și Aurelian Vasile.

A fost hirotonit diacon și preot în anul 1978, pe seama Parohiei Hândrești, Protopopiatul Pașcani, Arhiepiscopia Iașilor. Hirotonia întru preot a fost săvârșită la 27 octombrie 1978, de mitropolitul de atunci al Moldovei, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. În această parohie, cu ajutorul credincioșilor, a ctitorit o biserică și o casă parohială.

În data de 1 iunie 1990, a fost numit preot coslujitor la Parohia Podeanu din București și apoi, la 1 iulie 1990, preot paroh la aceeași parohie. În această parohie a slujit treizeci de ani până la data ieșirii sale la pensie, la 1 august 2020.

Între anii 1990-2004, Părintele Vasile Ailioaei s-a îngrijit de reabilitarea bisericii parohiale, găsită într-o stare avansată de degradare, extinzând pridvorul, amenajând o capelă mortuară la subsol și restaurând pictura murală a parohiei executată de celebrul pictor Dimitrie Belizarie. S-a îngrijit, de asemenea, de reabilitarea celor două case parohiale și a ridicat un nou corp de clădire destinată unei a treia case parohiale.

Într-una din aceste case, a locuit și regretatul Episcop Valerian Zaharia al Oradiei (1951-1969), care a suferit vitregiile regimului comunist, fiind înmormântat în anul 1996, în curtea bisericii Podeanu. De la Episcopul Valerian Zaharia s-au păstrat, la această parohie, sfintele moaște ale Sfântului Apostol Simon Zilotul, sfinte moaște care, prin grija părintelui Ailioaei, au fost așezate într-un baldachin de marmură în interiorul bisericii parohiale.

A fost un timp lector la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române  și redactor la revista „Biserica Ortodoxă Română”.

Pentru activitatea liturgică, pastorală și misionară săvârșită în cei patruzeci și doi de ani de slujire preoțească  la parohiile Hândrești din județul Iași și Podeanu din București, Preacucernicul Părinte Vasile Ailioaei a primit în decursul vieții rangurile de sachelar, iconom și iconom stavrofor.

În semn de prețuire și de recunoaștere a lucrării săvârșite spre propășirea Bisericii și a credinței mântuitoare, la data de 24 noiembrie 2003, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, distincția Crucea Patriarhală. La aceeași dată și soția Preacucerniciei Sale, preoteasa Lorica Parascheva Ailioaei, a primit distincția Crucea Patriarhală pentru mireni, aceasta fiindu-i aproape și susținându-l pe soțul său în lucrarea pastoral-misionară desfășurată.

La data de 1 decembrie 2000, de ziua Națională a României, președintele României Emil Constantinescu i-a conferit Ordinul Național „Steaua României în gradul de Cavaler”, în semn de prețuire pentru activitatea preoțească depusă în slujirea aproapelui și a Bisericii.

A fost apropiat de credincioșii comunității sale parohiale, călăuzindu-i pe drumul mântuirii.

În aceste momente grele, pentru familia  îndoliată a Părintelui Vasile Ailioaei și pentru cei care l-au cunoscut, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu, să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în rândul drepților.

Veșnica lui pomenire din neam în neam! 

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro. 

Comentarii Facebook


Știri recente