Mesajul pastoral de Invierea Domnului al PF Parinte Patriarh Daniel pentru ascultatorii postului de radio Trinitas

Sarbatoarea Invierii Domnului sau Sfintele Pasti este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Invierea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos este adevarul central al credintei crestine, care lumineaza intreaga viata a Bisericii, si mesajul fundamental al Bisericii catre lume. Hristos Cel inviat din morti este biruitorul pacatului, al mortii si al iadului. Invierea lui Hristos lumineaza viata crestina in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare luna, in fiecare an. De aceea, toata viata Bisericii este indreptata spre Inviere. Noi incepem fiecare saptamana cu sarbatoarea Invierii Domnului – ziua Duminicii, si indreptam timpul vietii noastre catre Invierea cea obste. Iisus Hristos este Cel care ne trece de la viata pamanteasca la viata cereasca, pentru ca Invierea Lui nu este simpla revenire la viata pamanteasca, nu este reanimarea unui cadavru, ci este trecerea la o viata noua, in care bucuria nu se mai impleteste cu intristarea, suferinta nu se mai impleteste cu dorinta de mai bine, ci viata daruita noua de Hristos este viata cea fara de moarte, fara durere, fara intristare, fara suspinare.

De asemenea, Invierea Mantuitorului Iisus Hristos nu s-a facut doar pentru El, ci s-a facut pentru lumea intreaga. Mantuitorul Iisus Hristos este inceputul invierii tuturor oamenilor si acest adevar fundamental este inscris in Crezul nostru, in Simbolul credintei. Pentru ca Hristos a inviat, vom invia si noi, pentru ca Hristos a biruit pacatul, a biruit moartea si iadul, noi vom fi biruitori impreuna cu Hristos daca noi credem in Hristos, il iubim pe El si implinim voia Lui in lume.

Sarbatoarea Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos este izvor de lumina, izvor de bucurie, izvor de pace, izvor de speranta. Cu aceasta lumina in suflet, cu aceasta bucurie si cu aceasta pace a Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos noi trebuie sa praznuim Pastile raspandind, prin cuvant si fapta, lumina in jurul nostru, bucurie, pace si speranta mai ales acolo unde este deznadejde, singuratate, boala, suferinta, si facand asa noi devenim mai mult marturisitori ai adevarului Invierii lui Hristos, marturisitori ai luminii Sfintelor Pasti, marturisitori ai bucuriei Sfintelor Pasti, mai ales atunci cand facem bucurie altora cu un cuvant bun, cu un dar, cu o mana de ajutor si cu o grija deosebita fata de cei din jurul nostru si fata de cei pe care ii pomenim in rugaciunile noastre.

Tututor dorim ca Sfintele Pasti sa aduca in suflet si in familie pace si bucurie, si pe toti va salutam cu salutarea pascala:

Hristos a inviat!

† Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente