Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii 2009

Comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București:

Astăzi dimineață, în sala de conferințe a Biroului de Presă al Sfântului Scaun, a avut loc prezentarea Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru cea de a 42-a Zi Mondială a Păcii, care se celebrează la 1 ianuarie 2009, cu tema „Combaterea sărăciei, construirea păcii”. La prezentare au participat cardinalul Renato Raffaele Martino, Președintele Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace, și Excelența Sa Monseniorul Giampaolo Crepaldi, Secretar al aceluiași Consiliu.

Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2009 al papei Benedict al XVI-lea, așa cum a arătat cardinalul Martino, „reia și dezvoltă tema mesajului papei Ioan Paul al II-lea pentru Ziua Mondială a Păcii din 1993, care ilustra conexiunile și condiționările reciproce dintre sărăcie și pace”.

Mesajul papei Benedict al XVI-lea evidențiază semnificația metodologică și de conținut a legăturii dintre sărăcie și pace, permițând astfel o adecvată abordare culturală, socială și politică a complexelor tematici legate de înfăptuirea păcii în vremurile noastre, marcate de fenomenul globalizării.

Ziua Mondială a Păcii a fost instituită la 1 ianuarie 1968 de către Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Papa Paul al VI-lea își exprima atunci convingerea că această propunere traduce aspirațiile popoarelor, guvernelor și instituțiilor internaționale care slujesc menținerea păcii în lume, ale instituțiilor religioase și mișcărilor culturale, politice și sociale care au ales să facă din menținerea păcii un ideal al lor, al tinerilor, al oamenilor care văd cât de necesară dar și cât de amenințată este astăzi pacea în lume.

Propunerea de a dedica păcii prima zi a anului nu este, în mod exclusiv, religioasă sau catolică. Biserica Catolică a dorit să lanseze această inițiativă, în speranța că ea va afla ecou la toți cei care promovează pacea.

București, 11 decembrie 2008

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Comentarii Facebook


Știri recente