Mesajul Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu ocazia implinirii a 600 de ani de la infiintarea Episcopiei Armene din Suceava

Implinirea a sase sute de ani de la infiintarea Episcopiei Armene din Suceava, prin hrisovul emis la data de 30 iulie 1401 de catre domnitorul Alexandru cel Bun, este intampinata cu fireasca si indreptatita bucurie de ierarhia, clerul si credinciosii ortodocsi din intreaga Moldova.

Suntem indreptatiti la aceasta bucurie, de bunavointa, generozitatea si iubirea de straini a stramosilor nostri, aratate in momente grele crestinilor armeni care, nevoiti sa-si paraseasca mostenirea parinteasca, si-au indreptat pasii si nadejdile spre darnicul si ospitalierul pamant romanesc.

In precizarea pe care o face binecredinciosul si bunul domnitor Alexandru in hrisovul sau ca Ohanes, episcopul armenesc au venit la noi, in scaunul cel moldovenesc si s-a prezentat noua cu drepte scrisori ale Patriarhului ecumenic de Constantinopol, deslusim dorinta de bine si convietuire pasnica a intregii Ortodoxii.

Bucuria prilejuita de aceasta binecuvantata aniversare este cu atat mai mare, cu cat noi insine am sarbatorit doar cu cateva zile in urma (26 iulie a.c.), implinirea aceluiasi soroc de la recunoasterea de catre patriarhia ecumenica a Mitropoliei Moldovei.

Prezenta armenilor in Moldova, ca de altfel si in Tara Romaneasca si Transilvania, a insemnat o imbogatire semnificativa a vietii spirituale, o consolidare insemnata a civilizatiei urbane si un progres remarcabil al activitatilor economice si comerciale.

Bisericile si manastirile armenesti ca si manuscrisele, miniaturile si sculpturile realizate de stralucitii artisti armeni au sporit tezaurul nepretuit al credintei noastre crestine si au imbogatit patrimoniul cultural si artistic al neamului nostru.

La acest moment aniversar al comunitatii armenesti din tara noastra, aducem multumire Atotputernicului Dumnezeu, Parintele popoarelor, pentru darurile primite de la El de-a lungul celor sase sute de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei si infiintarea Episcopiei Armene, pentru dragostea si spiritul de convietuire si conlucrare frateasca sadite in inimile crestinilor romani si armeni si transmitem Intaistatatorului, clerului si credinciosilor Episcopiei Armene – Gregoriene din Romania salutul nostru fratesc si felicitarea noastra prieteneasca!

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente